Sud BiH ukinuo oslobađajuću presudu Mili Puljiću i naložio obnovu sudskog postupka

0
410

Sud Bosne i Hecegovine ukinuo je oslobađajuću prvostupanjsku presudu bivšem časniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mili Puljiću i naložio obnovu sudskog postupka pred prizivnim vijećem.

Ovim je uvažena žalba Tužiteljstva BiH na oslobađajuću presudu koju je prvostupanjsko vijeće donijelo 16. svibnja 2018. jer je sud zaključio kako su utemeljeni navodi da je tijekom tog procesa došlo do bitne povrede odredbi zakona o kaznenom postupku te da je pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. Stoga je odlučeno kako će se suđenje ponoviti, javlja Hina.

Puljić, koji je tada bio zapovjednik II. bojne 2. brigade HVO-a, je po zapovjednoj odgovornosti optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene od svibnja 1993. godine do ožujka 1994. godine na području Mostara.

Sud BiH ukinuo oslobađajuću presudu Mili Puljiću i naložio obnovu sudskog postupka

Podsjetimo, u optužnici se navodi kako je on u okviru “širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u koordinaciji sa zapovjednikom operativne zone HVO-a za jugoistočnu Hercegovinu zahtijevao od izravnih počinitelja da izvode zatvorenike iz logora Heliodrom, odvode ih na prisilne radove i u živi štit”.

Na taj je način, prema optužnici, “prouzročio ranjavanje 73 zatvorenika – civila, 11 ih poginulo, a najmanje 15 fizički su zlostavljali pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Puljić”.

 

M.J.