Sve je u rukama Predsjednice: Ustavni stručnjaci Grbina i Milanovića sasjekli u korjenu

0
404

KOME povjeriti mandat ako nitko nema potporu 76 zastupnika u Saboru, ima li Predsjednica ovlasti raspisati prijevremene izbore ako ne imenuje mandatara, pitanje je koje posljednjih dana zaokuplja javnost, a u političkim krugovima različito se tumače ustavna rješenja.

Stav SDP-a – Predraga Grbina i Zorana Milanovića – da Predsjednica ne može raspisati nove izbore i imenovati privremenu vladu ako se ne imenuje mandatar, ustavni stručnjaci sasjekli su u korijenu. Tvrde da to nije točno.

Politolog Goran Čular u petak je u Dnevniku HRT-a ustvrdio da je Predsjednica trebala dati mandat relativnom pobjedniku izbora bez obzira na to što ne može dokazati da ima podršku 76 zastupnika u Saboru. ”Sad nas je dovela do toga da je izlaz iz ove situacije moguć samo kršenjem pozitivnih ustavnih normi”, izjavio je Čular.
Sanja-Barić, Rijeka
Prof. Sanja Barić

Sanja Barić, profesorica Pravnog fakulteta u Rijeci i stručnjakinja za Ustav, zgrožena je Čularovom idejom te je na Facebooku napisala da žali zbog toga što se u središnjem Dnevniku zalaže za to da treba prekršiti Ustav. ”Politologija i pravo dvije su bliske, ali različite znanosti. Bez poznavanja propisa vlastite države nitko si ne bi smio – i još u središnjem Dnevniku – dozvoliti komentirati pravo i još pozivati na kršenje Ustava!”

Prof. Barić je naglasila da za ustavne stručnjake nema dvojbi kako treba postupati u nastaloj situaciji. Recimo da SDP prijeti da neće prihvatiti tehničku vladu koju eventualno imenuje Predsjednica, jer po njihovu tumačenju Ustava Predsjednica nema pravo raspisati nove izbore ako prethodno nije imenovan mandatar. A mandatara ne može imenovati jer nitko ne može dokazati da ima potporu većine od 76 zastupnika u Saboru. Po toj logici tehnička vlada Zorana Milanovića mogla bi vladati zauvijek.

Riječka profesorica kaže da Predsjednica ne može dati mandat nikome ako ne dokaže da ima potporu 76 zastupnika u Saboru. Prema tome, nema mandata relativnom pobjedniku. Po njezinu tumačenju konzultacije ne mogu trajati vječno već razumno vrijeme – što je između 30 i 60 dana, eventualno i iznimno do 90 – ovisi o okolnostima, idu li pregovori i u kojem pravcu. A ako politički akteri ranije utvrde da nema šanse sastaviti vladu, odnosno tako kažu predsjednici na konzultacijama, ne treba čekati ni minimalni rok od 30 dana, smatra Barić.

Suprotno od stava koji imaju u SDP-u profesorica Barić tvrdi da u slučaju kad nitko nema potporu 76 zastupnika Predsjednica raspisuje nove izbore i imenuje privremenu Vladu. Barić piše da konstituiranje Sabora nije s time izravno povezano, ali nemogućnost konstituiranja predstavlja jasnu indiciju zaključka da nema mogućnosti za potporu 76 zastupnika i za potpora su za odluku Predsjednice.

Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku za Jutarnji list je kazao da nakon proteka približno istog vremenskog razdoblja koje je predviđeno da mandatar ili mandatari formiraju vladu, a Predsjednica zaključi da nitko nema potporu najmanje 76 zastupnika, nema drugog rješenja nego raspisati izbore i istovremeno imenovati privremenu nestranačku vladu.

Isti stav dijeli još jedan ustavni stručnjak, bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić, koji je u Dnevniku HRT-a u nedjelju upozorio je kako je sad sve u rukama predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i da će ona morati presjeći, ako nitko ne dobije podršku 76 zastupnika.

”Ako nitko ne uspije prikupiti 76 podupiratelja – predsjednica mora presjeći. Ona nije vezana određenim brojem konzultacija, ali je vezana vremenom – jer odgovara za funkcioniranje državnog sustava. Ustav kaže da u tom slučaju predsjednik imenuje privremenu nestranačku vladu i raspisuje izbore.

Tu nema mandatara, Predsjednica imenuje nekoga koga smatra da može voditi privremenu vladu. I daljnja imenovanja ministara i zamjenika ministara – sve je u rukama Predsjednice”, objasnio je Crnić u razgovoru za Dnevnik HRT-a.

M. Marković/Foto:Facebook