Svečana alka u Vukovaru – Ante Zorica slavodobitnik

0
497

Ante Zorica slavodobitnik je svečane Sinjske alke održane u Vukovaru. Četvrti put u povijesti Alka se održala izvan Sinja a trčalo ju je 17 sinjskih alkara kopljanika u čast hrvatskih branitelja Vukovara i cijele Hrvatske. Pobjednika Sinjske alke u Vukovaru darivala je prigodnim darom predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je i pokroviteljica, dok je od vukovarskih gradskih vlasti pobjednik dobio veliki, a alkarski momak mali dukat.Svečana alka u Vukovaru - Ante Zorica slavodobitnik

Vukovarska svečana Sinjska alka trči se pod visokim prokroviteljstvom i u nazočnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a u svečanoj loži na trkalištu izgrađenom u dijelu vukovarske Županijske ulice bit će i najviši državni vrh, predsjednik Vlade Andrej Plenković s brojim ministrima te drugi državni dužnosnici i uzvanici. Prije početka Alke u dvorcu Eltz alkarski vojvoda Ante Vučić priredio je prijam za visoke dužnosnike.

Svečani program počeo je u zoru pucanjem mačkula na šetnici uz Dunav, dok je Gradska glazba Sinj u središtu grada svirala budnice. Sudionici svečane Sinjske alke dopodne su bili na svetoj misi u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. Nakon mise uprava Viteškog alkarskog društva u pratnji vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave položila je vijence podno spomenika na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata. Nakon toga odana je počast i na mjestima pogibije u Domovinskom ratu Sinjana Ivice Poljaka te Andrije Alčića.

Današnja je Alka u Vukovaru svečana, što znači da će se početkom kolovoza u Sinju trčati redovita, 302. alka sa slavodobitnikom, a alkar koji pobijedi u Vukovaru nosi titulu pobjednika. U prodaju je pušteno više od 5.000 karata, a procjenjuje se da će na Alci biti više od 20.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske.

Sinjska alka trči se u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715., i to prve nedjelje u kolovozu, a do sada se u svojoj povijesti duljoj od tri stoljeća to viteško natjecanje samo tri puta održavalo izvan Sinja -1832. u Splitu, 1922. u Beogradu i 1946. godine u Zagrebu.

Emotivan govor u Gradu heroju održao je alkarski vojvoda Ante Vučić. Više na HRT-u.