SVEÄŒANA PROSLAVA U KNINU

0
310
05.08.2015., Knin - Svecano obiljezavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. Uz intonaciju drzavne himne podignuta je zastava Republike Hrvatske na tvrdjavi. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

DVADESETA OBLJETNICA ‘OLUJE’: Karamarko: ‘Ovdje je slomljena kralježnica ideji Velike Srbije’ (FOTO)

Autor: M. Marić bpz.ba

Već od ranih jutarnjih sati na kninskim je ulicama nekoliko tisuća ljudi, stalno pristižu novi i prema nekim procjenama očekuje se i do 100.000 građana.

Dvadeseta obljetnica akcije “Oluja” u Kninu se u srijedu obilježava brojnim svečanostima koje počinju već u ranu zoru.

Tisuću golubova mira u 6 je sati ujutro poletjelo iz Knina prema Vukovaru, za 211 vojnika poginulih u operaciji, a istovremeno su pušteni i golubovi u Vukovaru.

 Već od ranih jutarnjih sati na kninskim ulicama nekoliko tisuća ljudi, stalno pristižu novi i prema nekim procjenama očekuje se i do 100.000 građana.
10.30 Vladimir Šeks  izjavio je da su mu emocije danas snažne jednako kao prije 20 godina. “Postoje zapovjedi i dokumenti iz kojih se vidi da su srpske vođe, Martić i ostali, prisilili srpsko stanovništvo na odlazak i evakuaciju. Dio je otišao dobrovoljno i o to onaj koji se bojao odgovornosti za ono što je činio u ratu, a drugi su otišli pod pritiskom srpskih vođa. Žalosne su izjave Nikolića, a pokazuju da vuk dlaku mijenja, a ćud nikako” kazao je Šeks i komentirao izjave srpskog predsjednika Nikolića.

10.25: Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je kako je na današnji dan jako ponosan, ali se prisjeća i stradalih branitelja. “Ovdje je slomljena kralježnica ideji Velike Srbije”, kazao je i dodao da je Krajina bila paravojna državica u kojoj je hrvatski narod teroriziran pet godina. “Srpski političari šire laži i mitove te nameću kolektivnu odgovornost. Mi smo se branili i trebali bi se zapitati kako je bilo hrvatskom narodu pod okupacijom”, rekao je Karamarko te nije komentirati upit zašto premijer ne drži govor u Kninu.

10.05 Grabar Kitarović se uputila na susret s braniteljima, a ostali sudionici mimohoda krenuli su prema kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

09:55 Krila oluje iznad Knina izvode akrobatsku točku i obilježavaju 10 godina postojanja.
9:50 Milanoviću i Matiću upućeni su zvižduci na kninskoj tvrđavi.
09:47  Podignuta je hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi, a nakon toga je otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.  Spomenik je postavljen na mjestu gdje je 6. kolovoza 1995. godine Franjo Tuđman poljubio zastavu i rekao: ‘Imamo Hrvatsku’. Grabar Kitarović i  Miroslav Tuđman pustili su bijele golubice ispred spomenika.
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
09. 45 Pjeva se ‘Lijepa naša’
09. 41  Počast poginulim i nestalim braniteljima u Oluji odana je minutom šutnje.
09.20 Dužnosnici završavaju s obilaskom muzeja, Grabar Kitarović je ponovno došla na tvrđavu gdje je započela ceremonija podizanja hrvatske zastave.

09.10: “Peti kolovoz najdraži je dan u mom životu, važniji od rođendana. To je temelj nove hrvatske države. Vrlo sam sretan i nervozan jer je došlo puno ljudi, ljudi žele zajedništvo. Podržavam Gotovinine poruke. Hrvatska je danas sigurno bolja država nego prije 20 godina, ušli smo u EU i NATO, no još smo mlada država, moramo raditi, vrijedni smo i radišni ljudi, još se moramo posložiti. Sretan sam zbog mimohoda u Zagrebu, željeli smo pokazati pobjedničku vojsku.  Žao mi je i nadam se da nam građani Zagreba neće zamjeriti zabranu prometa u gradu”, kazao je ministar obrane Ante Kotromanović.

09.00 “Poštovani branitelji i potomci hrvatskih vitezova, Kninjanke i Kninjani, Hrvatice i Hrvati, svoju povijest pišemo sami. Ponosni na našu povijest i baštinu promičemo i tumačimo na jedini ispravni način. Čuvanjem uspomena na veliki događaj, upravo tako kako to možemo vidjeti u kninskom muzeju. Uloga našeg dragog predsjednika Tuđmana tu je dobro prikazana. Strani posjetitelji na najboljem će mjestu moći vidjeti kako je postignuta sloboda. Poštovani branitelji, Kninjani i Kninjanke, građani i građanke, svoju povijest pišemo sami, ponosni na našu povijest i baštinu promičemo i tumačimo na jedini ispravni način. Čuvanjem uspomena na veliki događaj, upravo tako kako to možemo vidjeti u kninskom muzeju. Proglašavam ovaj muzej otvorenim”, poručila je predsjednica Grabar Kitarović.

8.15: Premijer Zoran Milanović, predsjenik Sabora Josip Leko, izaslanstvo Oružanih snaga te Ravnateljstvo policije položili su vijence na središnjem kninskom trgu nakon čega je molitvu za sve poginule branitelje pred okupljenim pukom predvodio vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac.

8.10 “Slavimo mir, dostojanstveno. Ovo je dan pobjede, branitelja i mira. Ovo je praznik sigurnosti i slobode. Jučer su naše oružane snage to obilježile također dostojanstveno i veličanstveno diljem Hrvatske. Danas je nastavak, Dan domovinske zahvalnosti, slavimo našu slobodu, mir i sigurnost. To nam je omogućila baš Oluja”, poručio je Ante Gotovina.

Gotovina dodao i kako trebamo živjeti u optimizmu. “Nebitno je što su otišli, oni će se vratiti”, rekao je Gotovina.

08.00 Intonacijom himne započelo je obilježavanje 20. obljetnice Oluje.

Premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko u 8.15 sati položit će vijenac ispred spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95 na Trgu dr. A. Starčevića. Potom će sudjelovati na otvaranju muzeja „Oluja 95“ u 8.45 sati na kninskoj tvrđavi. Od 9.15 sati sudjelovat će na svečanosti podizanja zastave Republike Hrvatske na kninskoj tvrđavi gdje će im se pridružiti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te će ona ondje održati govor.

U 10 sati počinje zajednički mimohod pripadnika braniteljskih i stradalničkih udruga i državnog vrha ulicama Knina do Crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

U pratnji premijera Zorana Milanovića Hrvatske bit će Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Ante Kotromanović, ministar obrane, Predrag Matić, ministar branitelja, Boris Lalovac, ministar financija, Orsat Miljenić, ministar pravosuđa, Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, Arsen Bauk, ministar uprave, Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Darko Lorencin, ministar turizma, Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, Siniša Varga, ministar zdravlja, Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i Berislav Šipuš, ministar kulture.