Svečano otvorena “Kuća kosaca”, svečana promocija dodjele Certifikata UNESCO-a kupreškim koscima i etno festival “Moj Ivane”

0
243

Dani kosidbe na Kupresu je tradicionalni događaj poznat još po nazivu “Strljanica” kojemu se vesele Kuprešani, ali i stanovnici mnogih mjesta Bosne i Hercegovine, Dalmacije i drugih krajeva koji uživaju u našim starim običajima i svemu što je za njih vezano.

Manifestacija je počela u subotu, 3. srpnja, u 17 sati okupljanjem gostiju ispred zgrade Općine nakon čega je slijedilo otvaranje “Kuće kosaca”. Sat vremena kasnije u velikoj dvorani Hrvatskog doma priređena je svečana promocija dodjele certifikata UNESCO-a.

Naime, natjecanje u košenju trave na Kupresu je 17. prosinca prošle godine uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Nominacijski dokument za upis na UNESCO-vu listu pokrenula je udruga “Kupreški kosci”, a on je pripreman u suradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, uz podršku drugih bh. znanstvenih i kulturnih institucija.

Na samom početku naši domaćini načelnik općine Kupres Zdravo Mioč i Matko Ćurković,predsjednik Udruge “Kupreški kosci” pozdravili su sve prisutne i zahvalali gostima na dolasku, a cijenjeni gosti na svečanoj dodjeli certifikata UNESCO-a su bili :

Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Vlade F BiH, Jelka Miličević, ministrica financija i potpredsjednica Vlade F BiH, Biljana ČamurVeselinović, tajnica u ministarstvu civilnih poslova BiH izaslanica državne ministrice Ankice Gudeljević, Tomislav Vrdoljak, konzul RH u Livnu i izaslanik predsjednika RH zprana Milanovića i Zvonka Milasa državnog tajnika središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Siniša Šešum u ime UNESCO-vog ureda u BiH, Vladimir Đukanović, kustos muzeja  Republike Srpske i Anka Raič, predsjednica CIOF-a za BiH.

Prvi dan tradicionalne manifestacije završio je etno festivalom “Moj Ivane” uz nastupe folklornih društava i vokalnih skupina iz BiH i inozemstva.

Središnji događaj ovogodišnje “Strljanice” – natjecanje kosaca zakazano je za nedjelju, 4. srpnja, u 14 sati, a proglašenje pobjednika očekuje se oko 16 sati.

Glavni organizator festivala je “ Hrvatski dom ” Kupres uz partnerstvo Općine Kupres.

Cilj festivala je promoviranje Kupresa i Hercegbosanske županije kao turističke destinacije, razvoj i promocija tradicijske kupreške Strljanice, očuvanje i zaštita nematerijalne kulturne baštine te razvoj ljetnog turizma.

Na etno festivalu “Moj Ivane” nastupili su :

1. Ženska vokalna skupina „ Ivančice” – Kupres

2. HKUD „ Sv. Jeronim “ Šuica

3. Vokalni sastav ” Lašvanske dive ” – Nova Bila

4. HKUD „ Sv. Ana “ Ljuti Dolac – Široki Brijeg

5. Martini band i KUD „ Ljubunčić “ – Livno

6. HKUD „ Sv. Marko ” Vionica – Čitluk

U linku ispod možete polsušati snimku s otvaranja “Kuće kosaca”

fotogalerija sa svečane promocije dodjele certifikata UNESCO-a i etno festivala “Moj Ivane”

208859602_181646137263123_827934 – Centralna.baDani kosidbe na Kupresu "Strljanica 2021." - Kupreški Radio

Screenshot_20210703-144414_Facebook – Centralna.ba