Svečano otvorena Trafostanica Imotski – ključna točka napajanja Imotske krajine

0
251

Ukupna vrijednost ulaganja HEP grupe (prijenosni i distribucijski dio) u TS Imotski i pripadajući dalekovod iznose više od 52 milijuna kuna

Ulaganja u elektrodistribucijsku mrežu na području Splitsko-dalmatinske županije na razini su oko 100 milijuna kuna godišnje

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Mate Rebić svečano je, u nazočnosti brojnih uglednih gostiju, pustio u rad novoizgrađenu Transformatorsku stanicu 110/20(10) kV Imotski, vrijednu oko 18 milijuna kuna, koja će značajno doprinijeti povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja električnom energijom Imotske krajine.

Uz pomoćnika ministra Rebića, otvorenju TS Imotski prisustvovali su i Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije, Ivan Glibota, dogradonačelnik Grada Imotskog, Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede, Miroslav Mesić, predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, kao i predstavnici HEP-a te izvođača radova.

Izgradnja TS Imotski doprinosi povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja električnom energijom Grada Imotskog te općina Zmijavci, Runovići, Podbablje, Proložac i Lokvičići.

Glavni izvođač radova na izgradnji trafostanice Imotski bila je tvrtka Končar KET, a u realizaciji projekta sudjelovale su domaće tvrtke HELB, ETING i ELING BIRO.

„Za sigurnost opskrbe građana i tvrtki električnom energijom važno je da HEP obnavlja i jača distribucijski sustav na nacionalnoj i lokalnoj razini. Posebno kada je zbog veće potrošnje električne energije sve veći pritisak na distribucijsku mrežu. Jedino tako možemo osigurati infrastrukturu potrebnu za kvalitetnu opskrbu korisnika električnom energijom“, kazao je pomoćnik ministra Mate Rebić. Pritom je istaknuo da je jedan od ciljeva Vlade i Ministarstva osigurati energetsku neovisnost Hrvatske u skladu s klimatsko-energetskim politikama EU koje idu u smjeru razvoja niskougljičnog društva.

Nova Trafostanica Imotski dio je kapitalnih ulaganja HEP-Operatora distribucijskog sustava na distribucijskom području Elektrodalmacije Split. Ulaganja veća od 100 milijuna kuna godišnje osiguravaju povećani kapacitet i pouzdanost srednjenaponske mreže na području cijele Splitsko-dalmatinske županije.

U 2016. godini HEP ODS je na području cijele Hrvatske uložio gotovo milijardu kuna, a jednako visoku razinu ulaganja planira zadržati i u 2017. Te su investicije nužne radi ispunjenja temeljne misije povećanja pouzdanosti i kvalitete isporuke električne energije te poboljšanja naponskih prilika kod kupaca. Tako je samo na području Pogona Imotski HEP ODS u protekle tri godine uložio više od 30 milijuna kuna i to u izgradnju kapitalnih objekata s pripadajućim srednjenaponskim i niskonaponskim vodovima i trafostanicama.“, izjavio je Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

TS 110/20(10) kV Imotski izgrađena je kao zamjenska trafostanica za staru TS 35/10 kV Imotski Konjevode koja je izgrađena 1957. godine sa snagom 2×8 MVA, što je zbog značajnog porasta opterećenja sustava u proteklom desetljeću postalo nedostatno za sigurnost napajanja.

Prije izgradnje distribucijskog dijela Trafostanice Imotski, Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) izveo je rekonstrukciju visokonaponskog (prijenosnog) dijela TS 110/20(10) kV Imotski, ukupne vrijednosti 18,4 milijuna kuna, te rekonstrukciju 110 kV dalekovoda Grude-Imotski duljine oko 6 kilometara i ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna.

MP/foto:hep.hr