Svetište katoličkih mučenika u Južnoj Koreji postaje Park povijesti i kulture

0
429

Vlasti u okrugu Jung glavnoga južnokorejskog grada najavile su prošlih dana da će odobriti oko 34 milijuna eura kako bi se katoličko svetište Seosomun, posvećeno spomenu na prve mučenike korejskoga kršćanstva, preoblikovalo u “Park povijesti i kulture”.

To mjesto na kojemu je godine 1985. po želji Ivana Pavla II. slavljena kanonizacija Svetih korejskih mučenika, bit će obnovljeno i uklopljeno u park posvećen dinastiji Joseon, koja je u toj azijskoj zemlji vladala gotovo osam stoljeća, jamčeći u zemlji kontinuitet, ali koja je pokrenula također više okrutnih progona kršćana. Na području Seosomuna izvršeno je, naime, na stotine smrtnih kazni.

Procjenjuje se da je samo u XIX. stoljeću među katolicima bilo 10.000 žrtava represije protiv unutarnjih borbi za vlast, pokušaja prodiranja stranaca i ideološkoga sukoba obraćenika koji su odbijali krutu društvenu strukturu poduprtu konfucijanizmom. Veliki dio tih žrtava ubijen je u Seosomunu, među kojima je bio i Petar Yi Seung-hun, prvi Korejac koji je bio kršten (u Pekingu), i kojega se smatra utemeljiteljem Katoličke Crkve u Koreji.

Tijekom pohoda Južnoj Koreji papa Franjo se 16. kolovoza 2014. godine prije mise batifikacije Pavla Yuna Ji-chunga i njegovih 123 prijatelja (od kojih je 25-orici odrubljena glava nedaleko od svetišta u Seoulu), zadržao u molitvi u svetištu Seosomun. Na svečanosti početka radova za “Park povijesti i kulture” bio je nazočan seoulski nadbiskup kardinal Andrew Yeom Soo-jung, prenosi Radio Vatikan.

 

M.M. bpz.ba