Tko servira medijske spekulacije o istragama protiv Ante Gotovine i Milijana Brkića?

0
333

Nakon što je Tužiteljstvo BiH neistinitima ocijenilo spekuliranja o procesuiranju generala Ante Gotovine pred pravosudnim tijelima u susjednoj Bosni i Hercegovini, postavlja se pitanje tko takve spekulacije gura u javnost i s kakvim ciljem.

Vijest o navodnoj istrazi protiv generala Gotovine su u tiskanom izdanju od utorka prve objavile beogradske Večernje novosti s pojašnjenjem da se navodno radi o događanjima s početka rata na području Livna, a da je Haaški sud taj koji je Tužiteljstvu u Sarajevu “ustupio opsežnu pisanu građu i više sati snimljenih razgovora”, što iznova upućuje kako je to rukopis srbijanskih službi rađen na temelju KOS-ovih dokumenata dostavljenih Haagu.

Beogradski medij je čak ustvrdio da je već određen i tužitelj koji će odlučiti treba li podignuti optužnicu.

Demantij tužiteljstva BiH

Međutim, iz Tužiteljstva BiH jučer je uslijedio demantij takvih navoda.

>>Tužiteljstvo BiH: Ante Gotovina nije pod istragom

– U Tužiteljstvu BiH, u 2016. godini, nije zaprimljena nikakva prijava niti predmet iz Haškog tribunala, koja se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina. Tužiteljstvo BiH nema otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog. Postoji predmet koji je u fazi prijave, a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvješća MUP-a RS, iz 2006. godine. Iznošenje neistina samo je jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalaze Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca i potvrđuje smišljenu kampanju s ciljem destabilizacije institucije Tužiteljstva BiH, te odnosa unutar BiH, kao i odnosa u susjedstvu (Srbija i Hrvatska), a na koje kontinuirano upozoravamo u posljednje vrijeme, a sve u svrhu predizborne kampanje i drugih skrivenih ciljeva – naveli su jučer iz Tužiteljstva BiH.

Rukopis mreže KOS-a

Inače, Tužiteljstvo BiH već se, na temelju KOS-ove dokumentacije pristigle iz Haaga, bavilo ratnim zločinima u Livnu pa je tako za protupravno zatvaranje više od 300 srpskih civila i navodnu likvidaciju 16 zarobljenika okrivilo trojicu vojnih policajaca HVO-a, zapovjednika Zdenka Andabaka, te dvojicu njegovih pomoćnika, Muamira Jašarevića i Seada Velagića. Na teret ima se stavlja da su u sklopu “udruženog zločinačkog pothvata, a u razdoblju od travnja do kolovoza 1992., sudjelovali i pomagali u nezakonitu zatvaranju srpskih civila u prostorijama Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”, u njihovu mučenju, premlaćivanju i ubojstvima”.

– Neutvrđenog datuma, u rujnu ’92., iz posebnih prostorija za zatočenike u Osnovnoj školi osumnjičeni Zdenko Andabak, Muamir Jašarević i još nekoliko vojnih policajaca izveli su 13 civila srpske nacionalnosti, uključujući 12 osoba zvanih Ćelavci, koji su imali gori tretman od ostalih zatvorenika, a to su bili građevinski radnici deportirani iz Republike Hrvatske. Njih trinaest odvezli su u nepoznatom pravcu, nakon čega su svi likvidirani, a potom bačeni u jamu u selu Zastinje, odakle su ekshumirani u rujnu 1999. godine – navodilo se u optužnici Tužiteljstva BiH, podignutoj temeljem dokumentacije nekadašnjeg KOS-a JNA

Zapovjednik Gotovina i dozapovjednik Brkić?

Poveznicu ovog slučaja s generalom Antom Gotovinom, dio medija u Srbiji, BiH i Hercegovini, spekulativno nalazi u činjenici da je hrvatski general u svibnju ’92. doista preuzeo zapovijedanje Livanjskom brigadom HVO-a, a u čijem sastavu je tada bila satnija Vojne policije.

Prema istim izvorima, koje mnogi ocjenjuju rukopisom ostataka KOS-ove mreže u medijima, navodno je jedna od prvih odluka Ante Gotovine na Livanjskoj bojišnici 1992. bila postavljanje upravo Zdenka Andabaka za njezina zapovjednika, dok se na mjestu dozapovjednika, prema istim izvorima, našao aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je zajedno s grupom suboraca u proljeće 1992. stigao u pomoć napadnutom Livnu kao ispomoć iz Zagreba.

>>Tužiteljstvo BiH demantira Nacional: Protiv Milijana Brkića ne vodi se nikakva istraga

General Ante Gotovina nije spomenut u optužnici protiv spomenute trojke, kao ni Milijan Brkić. Međutim, određenim strukturama u medijskom prostoru Hrvatske, Srbije i BiH to ne smeta da spomenuti dvojac povezuje sa ovim predmetom. Kada se lani počelo spekulirati da se tadašnji glavni tajnik HDZ-a zbog ratnih događanja navodno našao pod istragom, Tužiteljstvo BiH također je to odlučno demantiralo te navode.

 

J. Zd. bpz.ba