TOKIĆ: General Praljak sebedarjem je omogućio hrvatskom narodu nastavak borbe za konstitutivnost

0
360

Odavanje poštovanja i počasti generalu Slobodanu Praljku povodom druge obljetnice njegove smrti prikladnim Hommageom održano je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u organizaciji Udruge Hrvatska zvona.

– Čovjek o kojem govorimo je general Slobodan Praljak, koji je sebedarjem vlastitoga života hrvatskom narodu omogućio njegovu daljnju borbu za suverenost i konstitutivnost svih nas u Bosni i Hercegovini te je omogućio i sam nastavak naše političke borbe. General je svojim životom i djelom nadrastao sve nas, izrastao iz nas i ostao znak u vremenu, poručio je sveučilišni profesor Marko Tokić, prenosi Pogled.ba.

Foto: Pogled.ba

Tokić je dodao kako u slučaju da je sve završilo na način na koji su neki mislili zauvijek zatvoriti vrata političkoj borbi Hrvata, ne bi više postojala niti mogućnost za raspravu o suđenju koje se dogodilo na način na koji se dogodilo te o pravima jednoga brojčano malenoga naroda da živi u svojoj zemlji kao gospodar vlastite sudbine.

Podsjećamo, general Slobodan Praljak prvostupanjskom je presudom Haškog suda osuđen na 20 godina zatvora, a teretilo ga se za zločine počinjene 1993. godine u BiH. Suđenje je počelo 2006., nakon što su se svi optuženici (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) sami predali sudu u Haagu.

Prvostupanjska presuda donesena je 2013. godine, a Žalbeno vijeće ICTY-ija je u Haagu potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora. Nakon presude Praljak je rekao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu!”, te je popio sadržaj iz bočice od kojega je kasnije u bolnici preminuo.

Stojim
ne da se bojim
Stojim i gledam di
laž u srce prodire
Stojim i ne da se bojom
Stojim i lašce gledam
Stojim za tebe
pravdo moja
Stojim i ne da se bojim
za Hrvatsku moju ja
umrijet sada moram
Stojim da dušmani me
gledat mogu
Stojim i za tebe
suče ne pravedni
Stojim i za tebe što
si laž na mene iznio ti
Stojim i ne sam
i nisam sam jer
istina ta je sa mnom
Ja u grob ću morat poći
a vi lašci klani ćete
od laži svoje a
nikada zaklani biti a
mene mrtava će
istina milovati
O Boze narod moj od
mene otkupi Ti!
@jm2019