Tropletov kalendar značajnih dana za 2019. godinu

0
561

HKZ Troplet svake godine napravi Kalendar značajnih dana za tu godinu.
Tako smo učinili i ove godine. Pokušali smo obuhvatiti (1) zapovjedne
svetkovine, sve hrvatske svece i blaženike, kao i zaštitnike svih
katoličkih župa u BiH, (2) značajne događaje iz hrvatske povijesti,
posebno novije (Domovinski rat), te (3) međunarodne dane koji se
obilježavaju a u skladu su s našim svjetonazorom.

Kalendar dostavljamo u prilogu u BMP formatu a više o Kalendaru možete
pogledati na http://www.troplet.ba/?p=25401

Svako dobro,
UO HKZ Troplet

TROPLETOV KALENDAR ZNAČAJNIH DANA KROZ 2019. GODINU

 Tropletov kalendar značajnih dana 2019

Jedan od ciljeva djelovanja HKZ Troplet je, između ostaloga, čuvati i njegovati cjeloviti hrvatski identitet našeg naroda. Značajne sastavnice našeg identiteta su vjera, jezik, povijest i kulturna baština. Polazeći od činjenice da prosječan Hrvat prilično malo zna o hrvatskoj kulturnoj baštini, o značajnim događajima iz naše povijesti (osobito novije), o vjeri pa i općenito o zapadnoj kršćanskoj civilizaciji, HKZ Troplet nastoji to promijeniti i zainteresirati svakoga pojedinca za proučavanje našeg identiteta – kulturne baštine, povijesti i vjere.
Stoga, HKZ Troplet za svaku godinu napravi Kalendar značajnih dana. Tako smo učinili i ove godine.U tom Kalendaru su obrađene tri kategorije “značajnih dana“:
Prvo (svetac dana), obuhvatili smo sve zapovjedne svetkovine, spomendane svih hrvatskih svetaca i blaženika, spomendane svih svetaca koji su patroni katoličkih župa u Bosni i Hercegovini, kao i još neke spomendane i svagdane značajne za našu tradiciju i baštinu.
Drugu kategoriju čine značajni datumi iz hrvatske povijesti. Ovdje smo veću pozornost posvetili novijoj povijesti, Domovinskom ratu i ostvarenju samostalnosti, kako zbog toga što su datumi iz novije povijesti pouzdaniji, a još više jer naši mladi kroz odgoj i obrazovanje vrlo malo uče i znaju o tim događajima.Treće, obuhvatili smo svjetske, međunarodne i nacionalne dane koji se obilježavaju kod nas i u svijetu, a koji su u skladu s kršćanskim svjetonazorom koji zastupa i promovira Troplet.Ranije smo kalendar tiskali kao plakat na B1 formatu. Namjera nam je bila istaknuti plakate na svim javnim mjestima na kojima se masovno okupljaju ljudi: u čekaonicama, u hodnicima i učionicama škola i fakulteta, kao i na sličnim mjestima kako bi bili dostupni što širem krugu ljudi, koji bi ih pogledali, naučili nešto novo i zainteresirali se proučavanje navedenih stavki. Nažalost, zbog nedostatka financijskih sredstava, zadnjih godina nismo tiskali Kalendar, ali smo ga izrađivali u digitalnom obliku. Sad je Kalendar tu, na Tropletovoj web stranici, u digitalnom formatu.
Kao temelj poslužio je Imendanski kalendar Biskupske konferencije BiH. Kalendar možete „skinuti“ klikom na KALENDAR-2019, isprintati (A3 format ili veći) i postaviti na kakvo istaknuto mjesto. Ili ga možete zadržati u digitalnom obliku, kao sliku. Može vam poslužiti kao kvalitetan vodič i pomagalo za podsjećanje, učenje, obilježavanje značajnih dana i za planiranje različitih aktivnosti. Podijelite ga s drugima, pogledajte svakodnevno i podsjetite se na značajne dane kroz godinu. Detalje o svakom od „značajnih“ ali i o svakom od ostalih „običnih“ dana kroz godinu možete pogledati na Tropletovoj stranici, klikom na pojedini naslov u izborniku „Katolički kalendar“. Tu se nalazi i popis svih patrona i pripadajućih župa u BiH.
Poveznica: KALENDAR-2019