TUŽITELJSTVO BIH Optužbe protiv Zlatana Mije Jelića vjerojatno ostaju u BiH

0
285

Pred Sudom BiH uskoro bi trebalo biti održano ročište na kojem bi se Zlatan Mijo Jelić, umirovljeni general-bojnik HVO-a, trebao izjasniti o krivnji po optužnici za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru.

Iako je nedostupan tijelima gonjenja BiH, Tužiteljstvo BiH, najvjerojatnije, neće ustupiti ovaj predmet pravosuđu Hrvatske, objavio je BIRN BiH.

Optužnicu protiv Jelića je podiglo Tužiteljstvo BiH krajem 2015., a temeljem istrage koja je protiv njega započeta u Tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY). Jelića se tereti da je, kao zapovjednik 1. djelatne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te 1. lakojurišne bojne Vojne policije, od svibnja 1993. do ožujka 1994. znao i odobrio počinjenje zločina tijekom sukoba Armije BiH (ABiH) i HVO-a te da nije poduzeo ništa da te zločine spriječi ili kazni počinitelje.

“Ja sam umirovljeni general Hrvatske vojske (HV), imam državljanstvo RH i prebivalište u Hrvatskoj. Nikad nisam bio u bijegu jer nemam od čega i koga bježati, a božićne sam blagdane ove godine proveo u Širokom Brijegu, gdje me je i zateklo podizanje optužnice”, naveo je Jelić u pisanoj izjavi po podizanju optužnice. Napomenuo je i da je na te okolnosti saslušan u Zagrebu 20. veljače prošle godine te najavio da će ustrajati da njegov predmet preuzme pravosuđe Hrvatske.

Tužiteljstvo BiH, kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN), još nije i vjerojatno ni neće ovaj predmet proslijediti Hrvatskoj. Prema optužnici, Jelić je naređivao zapovjedniku logora Heliodrom Stanku Božiću da pripadnici raznih postrojbi HVO-a odvode zatvorenike na prinudne radove na prvu crtu bojišnice između ABiH i HVO-a na raznim lokacijama u i oko Mostara tijekom borbenih akcija. Prema podacima Tužiteljstva BiH, oko 188 zatvorenika je bilo ranjeno, oko 50 njih je poginulo, dok ih je oko 40 fizički zlostavljano od pripadnika Druge bojne 2. brigade HVO-a.

Jelić je bio i zapovjednik Prvog hrvatskog gardijskog zbora Vojske FBiH. U listopadu 1999. zapovjednik Stabilizacijskih snaga u BiH Montgomery Meigs ga je suspendirao zbog kršenja “etike časnika generalskog čina“. Kako je tada navedeno u priopćenju Ministarstva obrane FBiH, Meigs je Jelića suspendirao zbog “stajališta prigodom zastupanja interesa hrvatske komponente u pregovorima oko izmještanja lokaliteta Vojske FBiH”. bpz.ba