U BiH veći broj zaraženih koronavirusom, brige zbog početka nastave

0
374

Broj novozaraženih u utorak u Bosni i Hercegovini je blago porastao i iznosi 270 uz 11 smrtnih ishoda, a vlastima dodatnu brigu oko širenja epidemije predstavlja početak nove školske godine  koja ipak nije započela u svim dijelovima zemlje.

Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova  na području Federacije BiH od testiranih 1728 osoba zaraza novim virusom SARS-CoV-2 potvrđena je kod 193 osobe, dok je u Republici Srpskoj bilo 77 pozitivnih na testiranju. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 7 novih smrtnih ishoda, dok su u Republici Srpskoj četiri osobe preminule od komplikacija izazvanih koronavirusom.

U odnosu na ponedjeljak kada je bilo prijavljen 231 slučaj, u utorak je taj broj veći i iznosi 270.

Mostar zajedno s regijom posljednjih nekoliko dana bilježi povećanje broja zaraženih osoba. Vlasti upozoravaju kako su svadbena veselja mjesto najvećeg širenja koronavirusa.

Zbog toga su u Županiji zapadnohercegovačkoj sa sjedištem u Širokom Brijegu uveli obvezu prijave tamošnjem Zavodu svih sudionika svadbenoga slavlja, kao i točan raspored sjedenja. Najviše po svatovima može nazočiti 200 osoba. U Hercegbosanskoj županiji  još uvijek je na snazi zabrana održavanja svadbenih slavlja.

U utorak je u BiH počela i nova školska godina za osnovne i srednje škole, no samo za područje Republike Srpske i Županije Sarajevo. Ograničen je broj sati i učenika, obveza je distance i dezinfekcije, a pojedini đaci pratiti će nastavu online. Zbog toga što država nema jedinstven sustav obrazovanja, svaka županija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj ima posebne mjere borbe protiv širenja koronavirusa.