U Kninu nastavljeno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

0
578

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na Kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha nastavljeno je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojnoredarstvene operacije „Oluje“.

Uoči podizanja zastave pročitana su imena 238 poginulih pripadnika hrvatskih snaga i dvoje nestalih u toj vojno-redarstvenoj operaciji kojima je minutom šutnje odana počast.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije  22 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojnoredarstvena operacija „Oluja“.

Po završetku podizanja zastave Republike hrvatske na kninskoj tvrđavi puštena su 22 bijela goluba koji simboliziraju 22. obljetnicu VRO Oluja, te su iz topničkih oružja ispaljena 22 počasna plotuna.

Uslijedio je mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO), tako što su kninsku tvrđavu u brišućem letu preletjeli vojni zrakoplovi. U svečanom preletu sudjelovala su po tri zrakoplova MIG-21, ZLIN-24L, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtracor AT-802 te po tri helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, BELL-206B i Mi-8 MTV.

Prelet helikoptera Kiowa Warrior su hrvatske letačke posade izvele samostalno prvi put nakon uspješno završenih bojevih gađanja i raketiranja na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju.

-Oluja je bila odlučujuća bitka. Oluja je spojila sjever i jug domovine i potvrdila oslobodilački karakter domovinskog rata. Mudrost prvog hrvatskog predsjednika i tadašnjeg vodstva dovela je do reintegradije Hrvatskog Podunavlja i konačnog ujedinjenja. Danas kad živimo u bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima. Sloboda i mir nisu nešto što moramo uzeti zdravo za gotovo. Bez obzira na razlike koje postoje među nama, Hrvatska je naša jedina domovina na koju moramo biti ponosni i koju moramo zajedno graditi. Odbacimo sve što nas dijeli, a iz povijesti  prihvatimo ono pozitivo. Svi na svoj način snosimo dio odgovornosti u izgradnji domovine – kazao je obraćajući se okupljenima na Kninskoj tvrđavi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković. poručio je da hrvatska država ne da na Oluju jednako onako kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku.

-U srcu su nam svi oni koji su pali za domovinu, sjećamo se poginulih civila i nestalih, i ustrajno ćemo raditi na njhovom pronalasku. Imamo trajnu obvezu prema njima. Hrvatska je danas suverena, nezavisna i slobodna, a dugi je niz onih koji su pali za nju. Danas ovaj hrvatski stijeg nije samo simbol pobjede u Domovinskom ratu nego spomen na žrtve koje su za nj pale. Želim apelirati na slogu naših branitelja, hrvatskih ljudi. Osim pobjede danas slavimo i slogu kojoj dugujemo pobjedu i slobodu. Hrvatska u budućnosti treba omogućiti dostojan život, obrazovanje, zaposlenje i plaću, da obitelji ostaju u zemlji, a umirovljenici imaju dobar standard. Želim i Hrvatsku u kojoj ćemo poštivati sve žrtve i nastojati postići široki konsenzus te Hrvatsku u kojoj će se sve manjine osjećati integrirano. Zahvaljujem posebno našem prvom predsjedniku Franji Tuđmani koji je, kada je ovdje 6. kolovoza 1995. rekao ‘Imamo Hrvatsku’, rekao ono što su generacije Hrvata sanjale – poručio je premijer Andrej Plenković.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da nema veće časti nego biti danas u Kninu.

-Sjećamo se poginulih u Domovinskom ratu, prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Zajedništvo je bilo temelj naše povjesne pobjede i obnove, i ono treba biti temelj naše budućnosti”, rekla je. Istaknuvši da je Oluja bila odlično organizirana operacija, briljantno izvedena te da je hrvatski vojnik bio vođen pravednim ciljem oslobođenja zemlje. Slaveći ovu pobjedu, ona nas moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje. Želim kao predsjednica, građanka i majka, izraziti žaljenje zbog svih stradalih Srba. Svjesni smo da teške stranice prošlosti treba zatvoriti i okrenuti se budućnosti. Zato će Hrvatska dati potporu ulasku svih država kandidatkinja u EU.

Sloboda i mir dar je vas, hrvatskih branitelja, budućim naraštajima. Imamo sve pretpostavke za optimizam. Svakom građaninu Hrvatske, a osobito mladima, moramo omogućiti budućnost u kojoj će Hrvatska svima biti dom nade, pravde i života, rekla je. Imamo bogatu baštinu – istaknula je Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon svečanosti podizanja zastave na kninskoj tvđavi uslijedit će i prigodna obraćanja državnih čelnika, a zatim mimohod s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta  u kojem će sudjelovati povijesne postrojbe, ešalon hrvatskih branitelj, tri ešalona Oružanih snaga RH,  te Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika. Potom će u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta misu predvoditi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

 

M.M.