U RH UŠLO GOTOVO 30 TISUĆA IZBJEGLICA!

0
204

Ostojić: Granicu sa Srbijom otvorit ćemo kada prestanu usmjeravati izbjeglice samo u Hrvatsku’

Autor: M. Berić/ bpz.ba

Do 12 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo 29 910 migranata.

Prema podacima MUP-a, tijekom nedjelje poslijepodne iz Tovarnika je prema mađarskoj granici otišlo do sada oko 1600 izbjeglica. Prijevoz osoba do granice organizira se i dalje, dok je u Opatovcu izgrađeno privremeno šatorsko naselje u kojem će se smjestiti izbjeglice kako bi se sklonili od kiše i kako bi im se osigurali humaniji uvjeti. U Opatovcu će izbjeglice boraviti najduže 36 – 48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici.

Do sada je u Hrvatsku ušlo 29 910 migranata.

Tijek događaja:

16.38 Granični prijelaz Bregana opet je otvoren, prenosi Nova tv.

16.03  Slovenska policija potvrdila je u ponedjeljak popodne da je, zbog novih migranata prispjelih na granični prijelaz Bregana/Obrežje, ponovo zatvorila najveći granični prijelaz s Hrvatskom koji je nekoliko sati bio zatvoren i protekle noći. Isto tako, i dalje je za promet zatvoren granični prijelaz Harmica, kroz koji je u Sloveniju zadnjih dana također ušlo više stotina izbjeglica koji se smještaju po slovenskim prihvatnim centrima, registriraju i upućuju prema Austriji. Slovenska policija na Bregani, na slovenskoj se strani postavila u kordon i ne propušta izbjeglice, a užurbano se postavlja i šatorsko naselje za slučaj da izbjeglice ipak uđu na slovenski teritorij. Granične prijelaze s Hrvatskom tijekom jutra posjetila je ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš, rekavši da slovenska policija kontrolira situaciju i da je vrlo zadovoljna onim što je vidjela.

15.50  Osim Bajakova, za sav promet zatvoreni su i granični prijelazi sa Srbijom – Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina te granični prijelaz Harmica sa Slovenijom. Na graničnom prijelazu Bajakovo u prekidu je ulazak teretnih vozila, dok se na izlazak čeka u koloni dugoj oko četiri kilometra. Ministar ostojić kazao je kako je osnovni razlog takve odluke politika Beograda. “Otvoren je granični prijelaz Horgoš, ali oni i dalje sve izbjeglice preusmjeravaju prema Hrvatskoj. Želimo da se to promjeni. Tehnički se granični prijelazi mogu otvoriti za sat vremena, ali prethodno Srbija mora promjeniti politiku prema kojoj izbjeglice preusmjerava samo u Hrvatsku”, rekao je Ostojić.

14.52 Glasnogovornica hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić za RTL je kazala kako u Opatovac stiže visoka delegacija Crvenog križa koja će pogledati stanje na terenu.

”Osnovna želja izbjeglica je da idu dalje, ne žele se zadržavati ovdje. Potom žele hranu i vodu i to im se omogućava. Ovdje je situacija puno bolje organizirana pa prema tome i krajnji rezultat je bolji, situacija se razvija po planu ”,rekla je Zorić.

14.45 ”Ugrožene su naše granice, naš život utemeljen na poštivanju zakona… i cijela Europa. Pregazit će nas”, rekao je Orban u govoru u parlamentu.

14.13 Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da je Slovenija prema izbjeglicama ovih dana pokazala humanost te da su policija i pojedini sektori vojske u isto vrijeme osigurali sigurnost u državi, suusrevši se za “izuzetno zahtjevnim” izbjegličkim valom.

14.10  Granični prijelaz Bregana zatvoren je zbog 30 sirijskih izbjeglica koji su u potpunosti blokirali promet. Policija poručuje kako šatore na Bregani treba ukloniti jer više ne postoji razlog da tamo ostanu budući da izbjeglice više neće prelaziti preko njega, javlja Večernji list.

14.05 Inicijativa za podršku izbjeglicama “Dobrodošli” od premijera Zorana Milanovića traži da Hrvatska na predstojećem izvanrednom summitu EU o izbjegličkoj krizi u Bruxellesu preuzme političku inicijativu i založi se za iznalaženje održivih i primjerenih rješenja izbjegličke krize utemeljenih na načelima međunarodnog humanitarnog prava, zaštite ljudskih prava i solidarnosti, rekla je u ponedjeljak Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije na graničnom prijelazu Bregana.

“Prvenstveno tražimo da se osiguraju sigurni koridori prolaska zrakom, kopnom i morskim putevima. Izbjeglicama treba osigurati siguran put od mjesta od kuda kreću do krajnjih destinacija”, kazala je Benčić na konferenciji za novinare u povodu Dana mira.

13.48 Do 12 sati u  Republiku Hrvatsku je ušlo oko 29 910 migranata. U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi se oko 2 450 migranata, dok ih je oko 500 izašlo i prevoze se prema graničnim prijelazima, javlja MUP.

13.27 U prihvatnom centru u Opatovcu trenutno se nalazi oko 2000 izbjeglica. Kako je rekao Ranko Ostojića, stalno se dovoze nove izbjeglice koje pristižu u Hrvatsku, ali ih se stalno odvozi prema državnoj granici.

”Ovdje sve teče u najboljem redu. Odmah po dolasku izbjeglica, vrši se njihova zdravstvena i sigurnosna kontrola i fotografiranje. Uzimamo i otiske prstiju, ali ne po Euroduc sustavu radi njihovog straha. Osigurani su im ovdje hrana, kreveti, tuševi i svaka druga pomoć”, rekao je Ostojić.

12.54 Slovenski mediji javljaju u ponedjeljak da se na slovenskoj strani graničnog prijelaza Bregana-Obrežje vrše pripreme za postavljanje šatorskog naselja, čime se izgleda pokušavaju demantirati vijesti nekih medija u Hrvatskoj da se pripreme vrše kako bi se uz granični prijelaz, kroz koji je ovih dana prošlo najviše migranata, postavila ograda, kako je to učinila Mađarska prema Srbiji i na dijelu granice s Hrvatskom.

Slovenska glavna policijska uprava tijekom prijepodneva je objavila da Hrvatskoj više ni ne pokušava vratiti izbjeglice i migrante koji iz Hrvatske ulaze na slovenski teritorij jer ih Hrvatska policija ne prima natrag.

Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za 14 sati konferenciju za novinare koja nije unaprijed bila najavljena.

12.04 Premije Zoran Milanović telefonski je u ponedjeljak razgovarao s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom o izbjegličkoj krizi, potvrdio je Hini vladin glasnogovornik Nikola Jelić.

Razgovarali su o usklađivanju stavova o rješevanju izbjegličke krize uoči izvanrednog summita EU-a u srijedu koji će biti posvećen toj temi. Cilj je pronaći najbolje političko i financijsko rješenje za zaustavljanje krize, rekao je Jelić.

11.39. Slovenska policija povukla ograde desetak metara bliže sebi. Volonteri moraju sve šatore pomaknuti iza ograde bliže Hrvatskoj jer je takva naredba stigla od policije, javlja RTL.

11.37 Od ponoći na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo, ni u prihvatnom centru u bivšoj vojarni u Belom Manastiru te kampu u Čepinu, nema migranata izvijestio je u ponedjeljak prije podne osječki područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

U izvješću DUZS-a se navodi da su svi migranti, koji su se autobusima dovezli iz Tovarnika prevezeni prema graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo, te dalje u Mađarsku. Ističe se kako su zgrada i krug vojarne u Belom Manastiru očišćeni od smeća i oprani.

Očekuje se dolazak ekipe županijskog Zavoda za javnost zdravstvo, koji trebaju obaviti dezinfekciju prostora gdje su boravili migranti.

11.18  Policija je potvrdila da je zabilježeno više slučajeva prijevare migranata koji se u velikom valu kreću kroz našu zemlju prema Europi.

U MUP-u potvrđuju kako se provode kriminalistička istraživanja na razini nadležnih policijskih uprava.

”Također od prvog dana policija je angažirala sve raspoložive snage radi suzbijanja mogućih prekršaja ili kaznenih djela povezanih s dolaskom imigranata u RH pa tako i ilegalnog prijevoza i slično”, kažu u MUP-u.

Zabilježeni su slučajevi kada su vozači migrantima naplaćivali vrtoglave cijene usluge prijevoza, a među njima je i ilegalni taksist koji je obećao migranta odvesti do Beča za 7.000 eura (oko 53.000 kuna), međutim novac je uzeo, a čovjeka je ostavio na mađarskoj granici. Tu su i slučajevi kada je migrantima za 50 eura davano 250 kuna, dok 50 eura stoji oko 380 kuna, prenosi Dnevnik.hr

10.58 Ministar unutarnjih polosva Ranko Ostojić i u ponedjeljak ujutro dočekao je osobno svaki autobus s izbjeglicama iz Tovarnika te im se obratio umirujućim riječima.

No nije birao riječi o sastanku “Domoljubne koalicije” koja će u 11 sati sastati se u Vukovaru na jednom poljoprivrednom gospodarstvu te tamo potpisati predizborni savez.

”S obzirom na jučer javno izraženu empatiju prema izbjeglicama, predlažem im i bilo bi jako lijepo da na tom gospodarstvu prihvate i preuzmu brigu nad barem dva autobusa izbjeglica, pogotovo što čujem da će tamo biti i zabava”, rekao je Ostojić.

Novinare je informirao da se od izbjeglica ipak ne uzimaju otisci prstiju “jer ih to jako plaši”, piše 24 sata.

10.47. Zatvaranje graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci za ulazak kamiona iz Srbije vrlo je nekorektan potez hrvatske strane i ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, a svako nema veze s rješavanjem izbjegličke krize, ocijenio je u ponedjeljak srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, javlja N1.

10.35 Do jutros u Hrvatsku je ušlo gotovo 29.000 tisuća ljudi, točnije 28.962 izbjeglice, govore podaci MUP-a

10.25  Sloveniju je u zadnjih nekoliko dana do danas po neslužbenim podacima, uglavnom preko Hrvatske, ušlo oko 3000 migranata i izbjeglica, ali ih većina nakon kratkog vremena napušta tu zemlju i ide prema Austriji koja je dio tog vala već primila.

Raspoloženje javnosti s dolaskom izbjeglica se mijenja, pa je anketa koju je danas objavilo ljubljansko “Delo” pokazala da više od polovice Slovenaca smatra da bi Slovenija mogla primiti njih najviše tisuću. Ista anketa pokazala je da Slovenci većinom zahtijevaju oštriji nadzor granica s Mađarskom i Hrvatskom zbog sadašnje izbjeličke krize, unatoč jučerašnjoj izjavi ministra vanjskih poslova da bi Slovenija mogla privremeno smjestiti njih 9.000 i izjavi slovenske veleposlanice u Berlinu Marte Kos koja je njemačkim medijima izjavila da bi taj broj mogao biti i veći.

10.10 Na graničnom prijelazu Bajakovo u prekidu je ulazak teretnih vozila, a na graničnom prijelazu Bregana izlazak, dok se na oba prijelaza putnički promet odvija nesmetano, objavio je HAK.

10.14 “Na graničnom prijelazu Obrežje policija uspostavlja mjere koje će omogućiti neometan promet preko graničnog prijelaza. Podatak o broju pristiglih stranaca nemamo”, kazala je   Alenka Drevnik, glasnogovornica slovenske policije, javlja N1

9.42 U Tovarniku od jutros više nema niti jednoga izbjeglice. Svi su autobusima i vlakovima prevezeni do granice s Mađarskom ili u novi Prihvatni centar koji se nalazi kod Opatovca. Trenutno su u tijeku radovi na čišćenju i uklanjanju smeća, piše Večernji list.

9.38 Uslijed izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica Slovenske željeznice obustavile su promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom. Promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom i Mađarskoj, javlja HŽ.

9.30  Slovenska policija postavlja ogradu na Bregani uz rub ceste prema polju, tako da izbjeglice kada dođu ne mogu prijeći, već moraju ostati pred granicom i u šatorskom naselju, javlja N1.

9.16 U Austriju je tijekom nedjelje ušlo 10.700 izbjeglica preko graničnih prijelaza u Gradišću, objavila je austrijska policija u ponedjeljak.

Najveći dio izbjeglica njih 10.500 prešlo je preko graničnog prijelaza s Mađarskom kod Nickelsdorfa, a ostalih 200 preko graničnog prijelaza kod Heiligenkreuza.

U subotu je u Austriju ušlo 13.000 izbjeglica.

9.02 sati U kampu Opatovcu trenutno se nalazi nekoliko tisuća izbjeglica koji se nakon registracije autobusima upućuju u Mađarsku, javlja HRT

8.35 sati Deveti izvanredni vlak s 10 vagona iz Tovarnika je krenuo u 8.32 sati. Očekuje se kako će u Botovo stići za oko četiri i pol sata

8.15.  Većina izbjeglica i migranata koji su zadnjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prijelazima Bregana i Harmica propušteni su tijekom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi slovenska policija. Alenka Drenik iz policijske uprave Novo Mesto rekla je jutros oko 6 sati da su u prihvatne centre u više gradova u unutrašnjosti s prijelaza Harmica migranti prebačeni sa dva autobusa i da ih tamo na prijelaz prema Austriji čeka još oko 150, dok je s Bregane prebačen najveći dio onih koji su tamo došli zadnjih dana, pa je tijekom noći u Sloveniju prihvaćeno oko 500 migranata i izbjeglica.

8.03. Osmi izvanredni vlak s 11 vagona kroz sat i pol stići će u Botovo na hrvatsko-mađarskoj granici, javlja HŽ.

7.15. Promet na Bregani je normaliziran. Imigranti, njih oko 100, koji su sjeli na cestu prosvjedujući i blokirali granicu odvezeni su s dva autobusa u Sloveniju.  Preko granice je propušteno oko 500-700 izbjeglica koji su nastavili dalje put prema Sloveniji.

Još je jedan autobus došao po izbjeglice koji su spavali u improviziranom šatorskom naselju, javlja Dnevnik.hr

7.10.  Kako javlja HRT, u Tovarniku gotovo da i nema izbjeglica. Svi čekaju u vlaku koji će ih odvesti na iduću lokaciju.

23. 15. Nakon što niti jedan autobus nije došao, aktivisti i izbjeglice blokirali su u potpunosti promet na Bregani. Sjeli su na cestu i vikali – Otvorite granice.