U rodnom Višnjevcu Škoro prikupio samo 37 potpisa, a Kolinda čak 620

0
454

U ponoć istječe rok do kada potencijalni kandidati za predsjednika države moraju Državnom izbornom povjerenstvu predati svoje kandidature uz najmanje 10 tisuća potpisa potpore birača.


Do sada su kandidature predali Zoran Milanović, Mislav Kolakušić, Nedjeljko Babić, Dejan Kovač, Anto Đapić, Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro, Dario Juričan te Katarina Peović. Predaju potpisa najavili su Ivan Pernar i Dalija Orešković, a Vlaho Orepić sinoć je odustao.

– Prikupili smo preko 231.652 potpisa, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u prikupljanju potpisa. Uz aktualnu predsjednicu u DIP-u su bili i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te široko izaslanstvo HDZ-a i stranaka koje podupiru njezinu kandidaturu.

Osim HDZ-a, Grabar Kitarović za još jedan mandat na Pantovčaku podupiru i Bandićeva stranka rada i solidarnosti, HDS i HSP AS.

Milanović je potpise predao prvi kazavši da je dobio podršku 78.000 građana, a  broj potpisa većine ostalih kandidata, izuzev Škore i Grabar Kitarović, kreće se oko 15-ak tisuća.

Za većinu kandidata koji u anketama ne slove kao favoriti za Pantovčak, jedino važno bilo je prikupiti dovoljan boj potpisa za valjanu kandidaturu, no broj potpisa podrške između Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore mnoge je više od prikupljanja potpisa. Bio je to pravi dvoboj i uvod u ozbiljnu predsjedničku utrku.

Škoro je u nedjelju ujutro, dva dana prije predaje potpisa, na službenom Facebook profilu objavom sugerirao da je prikupio više od 100. 000 potpisa. No, na dan predaje kazao je da je u DIP-u predao “više od 70.000 potpisa”.

– Živimo u zemlji u kojoj vlada strah. Pozivam sve da 22. prosinca izađu na izbore, da razbijemo taj strah, da napravimo promjenu. Hrvatska treba promjenu i nema vremena. Pozivam sve da već 22. prosinca u prvom krugu razbijemo taj strah. Nemamo vremena niti za 2. krug, niti za neke dodatne eksperimente, izjavio je Miroslav Škoro, nakon predaje potpisa DIP-u.

Njegovi fanovi su razočarani jer su očekivali da će Škoro imati podršku, ako ne veće, onda barem jednaku onoj Kolinde Grabar Kitarović, a  aktualna predsjednica DIP-u je predala tri puta više potpisa nego Škoro.

U vrijeme prikupljanja potpisa društvene mreže zasipali su fotografijama gužve na Škorinim štandovima i praznine na potpisnim mjestima drugih kandidata. Čak su i skupove na kojima bi nazočilo stotinjak ljudi, kao onaj u kinu u Osijeku, prezentirali kao “veličanstven skup s tisućama Škorinih obožavatelja”.

Zanimljiv podatak pristigao nam je iz Škorina rodnog Višnjevca, prigradskog naselje u sastavu Grada Osijeka, u kojem živi oko 7.200 ljudi, a na popisu ima oko 5. 400 glasača.

I Škorini i Kolindi aktivisti prikupljali su potpise u tom dijelu Osijeka, a Kolindini su bili višestruko uspješniji. Škoro je u rodnom Višnjevcu prikupio tek 37 potpisa, a Grabar Kitarović čak 620.

M. Marković/Foto:press