U Širokom Brijegu proslavljena sveta Krizma. – Sve je manje krizmanika, a ove godine prvi put svi u bijelom

0
481

Danas je u svetištu Širokobriješke Gospe u Širokom Brijegu svečano i dostojanstveno proslavljena sveta Krizma.

Sakrament Krizme 182 dječaka i djevojčica podijelio je biskup u miru msgr. Ratko Perić i generalni vikar hercegovačkih biskupija don Željko Majić u suslavlju s širokobriješkim gvardijanom fra Ivanom, župnikom fra Stipom, fra Augustinom, fra Dariom i fra Zlatkom koji su i pripremali ovogodišnje krizmanike za današnji sveti dan.

Svima nam je današnji dan na ponos i obvezu dane pred nama uz pomoć Duha Svetoga živjeti u istini, ljubavi, strpljivosti, nadi i vjeri u Isusa Krista, objavio je Franjevački samostan i župa Široki Brijeg.

Inače, prije par dana fra Mario Knezović je napravio analizu o broju krizmanika u razdoblju od 2014. do 2020.

Za analizu sam uzeo dvije najvitalnije župe iz širokobriješkoga dekanata, piše fra Mario Knezović: Župu Široki Brijeg i Župu Kočerin (u njoj djeluje).


TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
Dijabetes je nestao bez tableta za 5 dana. Treba da uzimate…

U tim dvjema župama živi blizu 80 % pučanstva cijelog dekanata ili područja grada Širokoga Brijega. U analizi je razdoblje od 7 godina (broj 7 biblijska punina vremena) od 2014. do 2020. Na temelju broja krizmanika jasan je drastičan pad djece.

Krizmanici su najbolji uzorak za usporedbe jer oni žive u svojoj župi. Krštenja i pokopi nisu relevantni jer je puno krštenih i pokopanih koji ne žive u župi. U tom razdoblju od 2014. do 2020. izgubljeno je samo u te dvije župe 172 djece (gotovo 7 razreda po 25 učenika).

Podatci su još porazniji kad bi uzeli u obzir činjenicu da bi gotovo 500 krizmanika bilo više da se održao prosjek krizmanika iz 2014. godine. Ako je takvo stanje pada u brojčano najvitalnijoj župu u BiH – što je Široki Brijeg, onda samo možemo zamisliti što je s drugim sredinama u hrvatskome narodu, napisao je fra Mario Knezović.