Unutarstranački “Mostarski” izbori (HDZ BIH) otvaraju proces u drugim strankama (bpz.ba)

0
270

U mostarskom HDZ-u prilično je burno posljednjih dana jer su u punom jeku unutarstranački izbori. Završeni su izbori u temeljnim ograncima, a sada slijedi izbor predsjednika gradskog odbora Mostar i predsjednika HDZ-a Hercegovačko-neretvanske županije, što su dvije jako važne i utjecajne pozicije. Iako je u HDZ-u obično sve unaprijed posloženo, ovoga puta čini se da nije tako, jer više utjecajnih HDZ-ovaca pretendira na ove pozicije.

Izbor za predsjednika gradskog odbora Mostar trebao bi, kako doznaje Dnevni list, biti održan 4. srpnja. Tada će 177 izaslanika, od kojih je 45 po dužnosti i 132 izabrana iz temeljnih ogranaka birati 20 članova gradskog odbora koji će potom izabrati predsjednika.

Dva najozbiljnija imena su Slađan Bevanda i Miroslav Ćorić. Bevnda je trenutno na čelu mostarskog odbora i aktualni je ministar MUP-a u Vladi HNŽ-a. Ćorić je bio prvi čovjek mostarskog HDZ-a prije desetak godina, a potom je bio na funkciji premijera HNŽ-a. Trenutno je direktor “Končara” i utjecajni član stranke. I Bevanda i Ćorić imaju podršku utjecajnih i dugogodišnjih članova, a izvor iz ove stranke kaže da je još uvijek neizvjesno tko bi mogao biti izabran iako se u stranačkim kalkulacijama blaga prednost trenutno daje Bevandi.

Bevandu podržava sadašnji predsjednik HDZ-a HNŽ-a Rafael Gagro, zatim savjetnik u MUP-u i vlasnik “Top guarada” Dragan Kolobara, ministar za branitelje Oliver Soldo, dok za Ćorića lobiraju direktor Zavoda za zapošljavanje Vlado Čuljak i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. U javnosti se pojavila informacija da je u igri za predsjednika mostarskog HDZ-a i Dalibor Miloš, direktor “Unisa”, no izvori u HDZ-u tvrde kako on nije opcija.

Mostarski HDZ odlučivat će i o predsjedniku županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a, jer od 160 izaslanika koji će birati županijski odbor 70 će ih biti iz Mostara. Tako će Mostar predložiti i novog predsjednika koji bi trebao biti poznat 14. srpnja.

U igri za ovu utjecajnu poziciju su dva imena i to dosadašnji predsjednik Rafael Gagro i aktualni ministar prometa i veza u Vladi Federacije Denis Lasić. Lasić je ranije vodio mostarski HDZ, a u prethodnom mandatu bio je premijer HNŽ-a. Obojica imaju zasluge i dobre rezultate u stranci, a što će na kraju odlučiti izaslanici uskoro će biti poznato.

Izbori u većini temeljnih ogranaka zavrÅ¡ili su bez problema. MeÄ‘utim, “tijesno” je bilo u ogranku Centar 2, Ilići i Rondo. U ovom posljednjem izbori su i ponovljeni zbog negodovanja velikog dijela članstva. Da je dio članstva u HDZ-u ipak nezadovoljan, govori i podatak kako je profesorica Sanja BijakÅ¡ić koja je bila predsjednica Gradskog odbora zajednice žena HDZ BiH Mostar dala ostavku na sve funkcije. (preuzeto od ulice)  Ima ovdje podataka o istini ali drugo je u pitanju ” mora početi OTVORENI (POLITIÄŒKI) POKER” koji je na vidiku.”ovo nije moja utakmica”bpz.balovac-na-generala