USVOJEN PRIJEDLOG STRATEGIJE RAZVITKA JAVNIH CESTA NA PODRUČJU HNŽ

0
283

Na današnjoj, 136. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je, na prijedlog Ministarstva prometa i veza, usvojila Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvitka javnih cesta na području Hercegovačko-neretvanske županije za razdoblje 2020.-2030. godine, koja je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja, brojanja i anketiranja prometa. Strategija koja sadrži analizu stanja cesta i potreba razvitka javnih cesta, opravdanost izgradnje javnih cesta i potrebe održavanja postojećih cesta i načela održavanja javnih cesta, bit će upućena u daljnji skupštinski postupak. Istaknuto je, također, kako je prilog Strategije ažurirana Prostorno-prometna studija cestovne mreže u HNŽ.

Vlada je s ciljem prevencije, dijagnostike i opservacije poremećaja u ponašanju maloljetnika, te izvršavanja odgojne preporuke i mjere upućivanja u odgojni centar za maloljetne izvršitelje kaznenog djela, usvojila Odluku o utemeljenju Javne ustanove Odgojni centar Hercegovačko – neretvanske županije koja će biti smještena u Gnojnicama. Naglašeno je kako će u sklopu Odgojnog centra biti formirana Prihvatna stanica za djecu i maloljetnike i organizacijska jedinica koja obavlja poslove vezane za rad s djecom do 18 godina koja se nalaze u riziku od prosjačenja, trgovine ljudima, te obiteljskog nasilja.

Iz resora Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi donesena je i Odluka o utvrđivanju visine stalne novčane pomoći za jednočlano kućanstvo koja je sa 130,00 KM povećana na iznos od 150,00 KM. Ukupno je u Proračunu HNŽ za tu nakanu osigurano 650.000,00 KM.

Također, Vlada je, nakon ranije donesene Odluke kojom je prihvatila plaćanje cijepljenja protiv gripe za sve zdravstvene djelatnike u HNŽ, na današnjoj sjednici usvojila Odluku kojom je omogućila refundiranje sredstava zdravstvenim ustanovama koje su nabavile cjepivo u ukupnom iznosu od 10.472, 49 KM.

S ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19, Vlada je JP Međunarodna zračna luka – Aerodrom Mostar, osigurala sredstva u iznosu od 100.000,00 KM.