Vjekoslav Lasić predstavio knjigu ‘Zbivanja oteta zaboravu’, a Jakov Sedlar ‘Istinu o Jasenovcu’

0
331
Vjekoslav Lasić predstavio knjigu ‘Zbivanja oteta zaboravu’, a Jakov Sedlar ‘Istinu o Jasenovcu’
Vjekoslav Lasić predstavio knjigu 'Zbivanja oteta zaboravu', a Jakov Sedlar 'Istinu o Jasenovcu'
0
0

Danas je u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu predstavljena knjiga ‘Zbivanja oteta zaboravu – Nesporazumi s crkvom’ autora o. dr. sc. Vjekoslava Lasića, dominikanca. Knjigu su Širokobriježanima predstavili fra Mario Knezović, Marija Matošić, prof., i sam autor knjige o. dr. sc. Vjekoslav Lasić. Autor je u knjizi zabilježio neke detalje koje je doživio tijekom svojega dugog svećeničkog života. Predstavljanje knjige je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Širokom Brijegu.

– U 52. sam godini svećeništva. Kao svećenik, dušobrižnik iseljene Hrvatske, obišao sam skoro sve kontinente. U mojoj su se svećeničkoj službi dogodile mnoge lijepe i ružne stvari – kako na vjerskom tako i na nacionalnom i političkome planu. Žao mi je što nisam vodio dnevnik. Dosta je toga palo u zaborav. Jedan je dio zbivanja uistinu “otet zaboravu” i on je sažet ovdje u ovom izdanju rekao je autor knjige u svojem obraćanju okupljenima O. Vjekoslav Lasić.

Danas je također u kinu ‘Borak’ u održana promocija dokumentarnog filma „Jasenovac – Istina“ redatelja Jakova Sedlara. O filmu su govorili redatelj Jakov Sedlar i Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, a moderator je bio Ilko Barbarić.

Promocija dokumentarnog filma ‘Jasenovac – Istina’ održava se u organizaciji Odjela HNS-a BiH za Drugi svjetski i Domovinski rat, Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne, Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne, Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne, Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i uz podršku Grada Širokog Brijega.

Film govori o Jasenovcu na jedan potpuno drugi način ali ne umanjujući pijetet prema svim žrtvama logora. Zanimljivo je prema istraživanju redatelja Sedlara, spomenuti podatak da je Jasenovac bio logor i poslije 45. godine te da su partizani također činili ubojstva i zločine u njemu.

U zadnjem dijelu filma redatelj proziva radikalnu hrvatsku ljevicu od Dežulovića, Tomića do Jergovića zbog načina na koji se odnose prema istini Jasenovca.

FOTO Ivan RAMIĆ

TAGOVI bpz.ba