Vukovar: 26. godišnjica stradanja grada

0
269

 

Danas se u Vukovaru obilježava 26. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.Vukovar: 26. godišnjica stradanja grada

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za grad završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom. Nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade, poginulo je 1624-ero hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Tisuće građana i državni vrh danas će sudjelovati u križnom putu u Gradu Heroju.

Jutros je u 5 sati i 30 minuta sa zagrebačkog glavnog kolodvora krenuo posebni vlak za Vukovar, kojim se HŽ u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja uključio u obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Dolazak u Vukovar planiran je u 9 sati i 30 minuta, a povratak u 18 sati. Svih 170 karata je rasprodano, a HŽ je osigurao dodatne vagone za redovite vlakove na relaciji Zagreb – Vinkovci – Vukovar. Očekuje se da će prema Vukovaru biti prevezeno više od 1000 putnika. 

Komemorativnim okupljanjem u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, državna i druga izaslanstva odat će počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine.

Sve događaje možete pratiti uživo na Prvome i Četvrtom programu HRT-a od 9.45. Kao i prošle godine, prenosit će se i program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Škabrnje.