Za 100 eura svatko može postati suvlasnik tvrtke Mate Rimca

0
221

Tvrtka Greyp na ovaj način kani prikupiti pet milijuna eura.

Tvrtka Greyp Mate Rimca, koji je poznat po razvoju luksuznih električnih automobila u sklopu tvrtke Rimac Automobili, u ponedjeljak u podne započela je zanimljivu digitaliziranu ponudu potencijalnim ulagačima. Naime, nakon što je Mate Rimac svojim automobilima već izazvao popriličnu pozornost ulagača u svijetu, sada s električnim biciklima Greyp svakome nudi mogućnost da postane suvlasnik. Jedan od trenutnih suvlasnika Greypa je Porsche, koji drži 11 posto, piše Index.

Kupnjom udjela svaki ulagač ostvaruje pravo glasa u upravljačkim odlukama i pravo na isplatu dividende, a minimalni početni ulog je 100 eura. Ponuda udjela u tvrtki vrši se putem novog modela prikupljanja sredstava – Equity Token Offering (ETO). Radi se o hibridnom investicijskom modelu koji kombinira prednosti inicijalne javne ponude dionica (IPO) i ICO (Initial Coin Offering) model koji se zasniva na blockchain tehnologiji, te venture capital model.

Drugim riječima, zahvaljujući tehnološkom pristupu, proces ulaganja je lagan, ali za razliku od ICO modela u kojem ulagač može ostati anoniman, ETO ulagači postaju dioničari s određenim pravima pa se moraju registrirati na primjeren način.

Cijeli proces odvija se na njemačkoj Neufund platformi, gdje se ulagači mogu registrirati i predbilježiti za kupovinu tokena bez obveze. Za tri tjedna kreće faza privatne prodaje tokena u kojoj sudjeluju samo ulagači koji su se registrirali putem Neufund platforme, te oni pritom ostvaruju popust od 10 posto.

Sljedeća faza je javna prodaja tokena, u slučaju da ostane nešto od privatne prodaje. Investitori će svoj udio u Greypu moći kupiti eurom i kriptovalutom ether, u kojoj će se isplaćivati i dividenda. Tvrtka Greyp na ovaj način kani prikupiti pet milijuna eura. Greypova digitalizirana ponuda dionica je velik korak prema realiziranju Matine vizije istinski umrežene, održive budućnosti, poručili su iz tvrtke.