Zar je i ovo moguće: Spavaća soba u Hrvatskoj, a WC u BiH!

0
553

Ucrtavanje nove šengenske granice Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom podignulo je na noge mještane zaselaka Jovići-Domići u imotskom kraju. Prolazeći kroz dvorišta i okućnice, nova granica dijelom bi ih ostavila u drugoj državi, protiv čega će se, kažu, boriti svim sredstvima.

Granični prijelaz s uredskim prostorijama i rampom našao bi se ravno u dvorištu. Podijelio bi selo, čak i neke kuće Jovićevih.

– To vam izgleda kao da imate stan, pa imate WC u BiH, a spavaću sobu u Hrvatskoj, možete misliti kako to izgleda – kaže Ante Jović.

Za sve su saznali slučajno, od ljudi zaduženih za mjerenje zemljišta. Pokazuju granični kamen, koji je tu još od Požarevačkog mira 1718. Granica je tu bila i u Jugoslaviji, a 25 godina i u hrvatskoj državi. Sada je u nekom uredu ucrtana po sredini naselja, dijeleći ga između dviju država. Nakon protesta mještana i prvih medijskih napisa stiglo je šturo očitovanje hrvatskog Ministarstva financija kako je novi granični prijelaz za pogranični promet, Jovića most, određen uredbom Hrvatske i ugovorom s BiH iz 2013., te da je u postupku dobijanja lokacijske dozvole, zbog desetak stambenih objekata koji bi ostali iza granice, zatraženo očitovanje ministarstava vanjskih i unutrašnjih poslova.

U međuvremenu, zabrinuti Jovići i Domići nisu ni na nebu ni na zemlji jer ne znaju koja će im soba ostati u Hrvatskoj, a koja u BiH. Sve bi bilo mnogo lakše kada bi se granice, umjesto na uredskim stolovima, crtale na zemlji u kojoj su već stoljećima hrvatski korijeni Jovića i Domića, piše Hrvatska radio-televizija. bpz.na