Zašto je Brkić napao MOST, a nahvalio premijera Oreškovića

0
268

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, odustao je sinoć od kandidature za ministra branitelja, a za odustank je optužio MOST.

Naglasak je na izjavi da “nije postignuto suglasje među vladajućom većinom o tome da on bude ministar” te kako bi prekinuo mučnu situaciju objavljuje da u ovom trenutku ne može prihvatiti tu časnu dužnost.

Večernjem listu je potvrdio da je problem u Mostu, pa se može zaključiti da Most u Saboru nije bio voljan podržati Brkić za ministra.

Glavni tajnik HDZ-a piše da dužnost ministra branitelja ne smije biti poligon za nemilosrdna politička prepucavanja, a da budući ministar ne smije biti talac neodgovornog dijela politike i medija.

Brkić je naglasio da postoji crta dostojanstva i časti koja se ne prelazi, ali i da premijeru Tihomiru Oreškoviću ni najmanje ništa ne zamjera, niti zato što je pozvao braniteljske udruge da predlože i druge kandidate za ministra branitelja pa ih je sada ukupno deset.

U objavi na Facebooku piše da je ugodno iznenađen senzibilitetom koji je premijer Orešković pokazao prema braniteljskoj problematici te mu na tome zahvaljuje.

Karamarkova nominacija Brkića za ministra branitelja otpočetka je u dijelu medija doživljena kao njegov pokušaj eliminacije glavnog tajnika, koji je opterećen aferom s plagiranim diplomskim radom, i njegova utjecaja u HDZ-u, no Brkić sam kaže da je počašćen tom kandidaturom.

Brkićeva kandidatura pretvorila se u političku dramu u HDZ-u jer Brkić navodno nije znao da će biti kandidiran, razgovor kod premijera čekao je dva tjedna, što je bilo dodatno ponižavajuće za drugog čovjeka vodeće stranke Domoljubne koalicije.

Izvori iz HDZ-a kažu da se Brkić nije povukao mimo dogovora s Karamarkom. Neslužbeno nam je potvrđeno da je Brkić Karamarka upoznao s odlukom da odustaje od kandidature.

Karamarko je prošli tjedan zauzeo prilično tvrd stav i premijeru Oreškoviću poručio da je Brkić jedini HDZ-ov kandidat. Činilo se da sve ide u smjeru izbora Brkića za ministra branitelja iako je bilo jasno da on ne bi bio premijerov izbor za ministra.

Orešković nakon slučaja Mije Crnoje nije bio sklon za njegova nasljednika predložiti Brkića zbog slučaja diploma. Neslužbeno se kao problem spominjala i afera vazana za Karlovačku banku i nejasnoće oko kupnje zemljišta u Zagrebu zbog čega Brkić nije bio poželjno rješenje za ministra.

Svjestan svega toga Milijan Brkić se odlučio sam časno povući jer je trakavica oko njegova imenovanja ionako već predugo trajala.

No, zanimljivo je da ništa ne zamjera premijeru Oreškoviću nego je strelice usmjerio prema Mostu čiju podršku, kako tvrdi, nije dobio.

Vrcernji list navodi da će HDZ za ministra branitelja predložiti demografa Stjepana Šterca, kojeg je već nominirala Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

D. L./Foto:fah bpz.ba