Zašto ne smijemo prati zube odmah nakon jela

0
318

Oduvijek su nas učili – nakon jela obavezno peri zube. Ako si i ti jedan od onih koji odmah nakon obroka trče u kupaonicu oprati zube kako ne bi dobio karijesa, razmisli ponovno. Naime, zubi se nipošto ne smiju prati odmah nakon jela ili pića, piše za portal x-ica.com Dijana Šimunić.

Iako je točno da se nakon jela preporučuje oprati zube u što kraćem roku, to se ipak ne odnosi na svu vrstu hrane. Naime, istina je da je nakon slatkih obroka važno što brže ukloniti sve što bi moglo uzrokovati nastanak karijesa te tako pokvariti zub. No, s kiselom hranom trebalo bi postupati drugačije.

Namirnice koje sadrže limunsku kiselinu, najviše agrumi kao što su naranča, kivi, limun ili pak neki kiseliji voćni sokovi mogu ozbiljno oslabiti zubnu caklinu. Pranje zubi odmah nakon kiselog jela demineralizira te oslabljuje zubnu caklinu što može dovesti do gubitka prirodne bijele boje zubi. Za caklinu je važno da ostane jaka i neoštećena jer štiti tvoje zube, a kada se jednom ošteti, više se nikada ne može oporaviti.

Razmak između jela i pranja zubi trebao bi biti barem 30 minuta. Također je važno da koristiš nježnu četkicu za zube kako ne bi dodatno oštetio zubnu caklinu. Ako ipak ne možeš izdržati ili jednostavno nemaš 30 minuta za čekanje, umjesto paste za zube kod pranja koristi običnu vodu ili blagu antibakterijsku tekućinu za ispiranje. bpz.ba