Zašto se najvažnija HDZ-ova utakmica igra bez Milijana Brkića?

0
243

Nekorektnim političkim ponašanjem, izmišljanjem skandala i uz pomoć angažiranih aktivista, u ovoj političkoj utakmici destabiliziranja hrvatske Vlade, SDP-u i Zoranu Milanoviću dosta je toga pošlo za rukom.

Koristeći se svim raspoloživim sredstvima, u dobroj mjeri i nedozvoljenim, proizveli su pakao kojeg su odlaskom u oporbu i obećavali. Dio tog repertoara prikazan je na nogometnoj utakmisi Hrvatska – Češka u St. Etiennu – tako da nema dvojbe koliko daleko zagovornici pakla mogu otići. SDP-u i njegovim trabantima ispunila se želja pa su iz političke utakmice uspjeli izbaciti cijelu obitelj Karamarko, misleći da su na taj način bliže prijevremenim parlamentarnim izborima i nekakvoj budućoj izbornoj pobjedi.

>>Povjerenstvo odlučilo: Tomislav Karamarko je u sukobu interesa

Međutim, puno je tu i otvorenih pitanja s druge strane. Nejasno je, primjerice, zašto je taj isti izbornik plave političke momčadi dozvolio da se iz utakmice, da u prispodobi ostanem na razini Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, izvuče ponajbolji igrač njegove momčadi, politički ” veznjak, paker i golgeter” momčadi, nezamjenjivi i pozdani politički “Luka Modrić”. U HDZ-u je to svakako Milijan Brkić; vrsni strateg i organizator svih dosadašnjih političkih pobjeda u posljednjih pet godina; osoba kontinuiteta i beskompromisne borbe za hrvatsku državotvornosti.

>>Ide li Karamarko, i unatoč Brkićevim upozorenjima, u unaprijed izgubljenu bitku?

Umjesto „Luke Modrića“ politički izbornik plave momčadi je u igru uveo dvojicu drugih igrača. Izbornikov raniji oponent Darko Milinović preuzeo je dio tih zadaća. Ostatak aktivnosti je “pao na leđa” dobro umreženog poslovnog igrača nezgodnog prezimena – Ivana Domagoja Miloševića, inače liječnika po struci. Rezultat koji je spomenuti dvojac polučio nakon ulaska u političku utakmicu vidljiv je ako se njihove izjave o preslagivanju i mogućim saveznicim uporede sa učinkom a on je ravan nuli.

>>Milinović potvrdio odmak od Hasanbegovića: Novi mandatar treba se riješiti svakog radikalizma

Doktor Milošević, koji od početka ove politički krize, dijeli lažna obećanja, ipak je u sjeni dvije osobe koje su obilježile dosadašnji tijek njegove karijere. Prva je njegov otac, vlasnik privatiziranog Pastora, i osoba bliska poslovnom carstvu kojim upravlja skupina poznata kao tehnomenadžeri. Riječ je uglavnom o nekadašnjim direktorima jugoslavenskih poduzeća koji su u iznimno dobrim odnosima sa tržištima na kojima je nekadašnja Jugoslavija poslovala. Poznavatelji hrvatskih prilika ne dvoje kako je riječ o skupini koju je slovenski profesor dr. Rado Pezdrir, prozvao ovih dana čime je pošteno uzdrmao slovensku i hrvatsku javnu scenu.

>>Kakva je uloga socijalističkih tajkuna u političkoj krizi koja potresa Hrvatsku?

Upravo tu, po svemu sudeći, leže i nevolje političkog “Luke Modrića”. Naime „Luku“ ne želi ta struktura, koja prijekim okom gleda na najavu izgradnje LNG terminala na hrvatskoj obali i ulazak Hrvatske na energetsku kartu Europe. Naravno, ne radi se ovdje o emocijama. Kako smo ovih dana čuli, sama najava izgradnje LNG terminala u Rijeci za posljedicu će imati gubitak strateške važnosti po plin koji se iz Rusije desetljećima uvozi u Hrvatsku To će neizravno dovesti do smanjenja cijene ruskog plina za tridesetak posto, smanjenja maloprodajnih cijena, ali i za milijunskim padom profita za “odabranike” koji se tim poslom bave.

>>Ivan M. Ban: Kriza vlasti – pretposljednja epizoda

Čini se da je u ovoj utakmici, za koju mnogi tvrde da je izravno povezana s preslagivanjem vlasti, izbornik zaboravio na najmanje dvije činjenice. Prvo, zaboravio je da je riječ o iznimno ozbiljnom turniru na kome će druge momčadi iskoristiti svaki krivi potez svojih suparnika. Drugo, zaboravio je na interese svoje momčadi i boje kluba za koji nastupa. Dvojici veseljaka naglo dignutih s klupe za pričuvne igrače dopustio je da bez zagrijavanja istrče na politički teren i odigraju nekoliko samoubilačkih poteza koji se tek sad mogu kvalitetno prosuđivati i vrednovati. Nedvojbeno, ovakvim potezima politički je izbornik plave momčadi stvorio sumnju u sebe i svoje sposobnosti i dodatno podgrijao adute svojih kritičara kojih nije bilo malo ni kad se, zahvaljujući “Lukinim pasovima i zgodicima” nizala pobjeda za pobjedom.

>>Skupina utemeljitelja HDZ-a zatražila odstupanje Tomislava Karamarka sa svih stranačkih dužnosti

Milijana Brkića nema – nestao ili izbrisan? Tomislav Karamarko se pojavljuje kao duh Hamletova oca, umjesto da traži izlaz iz ove situacije i plaši “režisere scena pakla, on je i sam uplašen. To nikamo ne vodi. Svekoliko članstvo, HDZ-ovo biračko tijelo i simpatizeri su u nedoumici: previše SDP-ovih i medijskih dezinformacija, diverzija i sabotaža koje rastaču i pale hrvatske svetinje. SDP-ova sabotaža na utakmici je izvršena, produžeci su završeni i lopta je na bijeloj točci. Nema nazad i nema osvrtanja, čak je i za unutarstranačke sukobe prekasno – politička sudbina Hrvatske je na prekretnici i samo što se nije čuo zvižduk sutkinje s Pantovčaka, a „Luke Modrića“ , kreatora igre nema.

>>Predsjednica Republike: Apeliram da se rasprava o raspuštanju Sabora održi što prije

HDZ nema vremena za unutarstranačke nogometne turnire i neuspjele izmjene igrača; hrvatska je javnost, nakon niza krivih poteza, dodatno uznemirena zamuckavanjem “izbornika” plave momčadi i njegovom očitom nesigurnošću. Upravo zato, očekuje odlazak “pričuvnih igrača u gledalište” i zajedniči istup pobjedničkog dvojca Tomislav Karamarko i Milijan Brkić – dok još nije kasno. Zajednički istup “izbornika i Modrića”, znači nastavak pobjedničkog niza, zacrtanog prije pet godina i koji je do sada uspjevao upravo zahvaljujući  iskrenom zajedništvom i vjerom da samostalna i suverena država Hrvatska nema alternativu. U protivnom – slijedi opasnost od ispadanja “u niži rang natjecanja”.

Kud smjera kreator “pakla” posve je jasno. Sabotaža svega što je hrvatsko i kockasto je očita, bilo da je riječ o svastici na Poljudu, nemilom incidentu u Saint Etiennu ili na Mrkovu trgu. Isto to vidjeli smo prije dvije godina i na San Siru, viđamo svakodnevno i od trenutka slaganja još uvijek aktualne Vlade. Ista je ruka potpisala nasilje na stadionu u Saint Etiennu, svastiku na Poljudu i najnoviji “politički pakao” u Hrvatskoj. Upravo zato hrvatskoj Hrvatskoj treba onoj koji zna i usudi se krotiti huligane ma gdje god se oni nalazili i tko god oni bili. Hrvatskoj političkoj vrsti trebaju i hrabar izbornik, lucidna i hrabra momčad i politički veznjak kakav je sigurno politički „Luka Modrić“. Upravo se od njega očekuje da u ovim trenucima iskoristi svoj autoritet u momčadi, i dokazanu vjerodostojnost, te skupa sa cijelom momčadi pokuša iznaći izlazak iz ove složene situacije.

Znam da se mnogima neće svidjeti moji stavovi. Njima poručujem da smo i mi komentatori samo navijači, koji imaju pravo na svoje mišljenje. Pogotovo kad su navijači sve više zabrinuti i pitaju se: Zašto se izbornik “plave momčadi” rješio usluga političkog “veznjaka Luke Modrića“?

 

L. C. bpz.ba