Zašto službeni Zagreb zaboravlja ulogu HVO-a?

0
629

MOSTAR – Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro preuzmi (1)GlogoÅ¡ki prije nekoliko je dana u povodu obilježavanja 20. godiÅ¡njica vojnih akcija “Ljeto 95”, “Oluja”, “Maestral” i “Južni potez” jasno poručio kako treba izjednačiti prava pripadnika HVO-a s pravima pripadnika HV-a, jer su zajedno sudjelovali u borbi za oslobaÄ‘anje Hrvatske i za slobodu Hrvata u BiH.

Glogoški je rekao jednu veliku istinu koja vladajućima, ali i velikom broju medija nikako neće dobro sjesti pogotovo, a što pokazuje i činjenica da se već dugi niz godina sustavno prešućuje uloga koju su Hrvati izu BiH u sklopu HVO-a ili HV-a imali u obrani Hrvatske, ali i u kasnijim oslobodilačkim akcijama.

Obljetnica Oluje stoga je izvrsna prilika da se ukaže na ogroman doprinos koji su imali branitelji HVO-a, jer, kao što je poznato, ta vojno-redarstvena operacija kruna je višemjesečnog ratovanja na livanjskoj bojišnici kroz koje je HVO jednako trpio kao i HV. Oluja je nakon toga preokrenula sveukupnu stratešku situaciju na širem prostoru te imala dalekosežne posljedice na daljnji nastavak rata u BiH te stvaranje uvjeta za potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu.

Slijedile su uspješne operacije u zapadnoj Bosni kojima je vojska RS-a dovedena na rub sloma. Nažalost, danas se golemi doprinos Hrvata iz BiH u ovoj i ostalim operacijama prešućuje, dok sami pripadnici HVO-a nisu izjednačeni u pravima kao njihovu suborci s druge strane granice.

images (10)General Željko Glasnović, junak Domovinskog rata u više je navrata jasno naglašavao kako je od 23 tisuće hrvatskih snaga, koje su sudjelovale u ovim operacijama, njih 11 tisuća bilo iz BiH te kako je trebalo 7-8 akcija da bi uopće došlo do završnog udarca srpskim snagama. Isto tako mišljenja je kako bez Hrvata iz BiH, danas ne bi bilo niti hrvatske države, a da je tomu tako dovoljno je pogledati popise s imenima poginulih i biti će jasno koliko njih vuče porijeklo iz BiH.

Nekadašnjim braniteljima pogled 20 godina unatrag izaziva osjećaj ponosa i slave, ali isto tako i tuge zbog činjenice da su u službenom Zagrebu jednostavno zaboravljeni.

Tim više je i hvalevrijedan istup Đure Glogoškog koji je poručio kako hrvatski branitelji iz Hrvatske neće zaboraviti pripadnike HVO-a te ako oni ne budu u novom zakonu o pravima branitelja, kao hrvatski branitelji, i u Ustavu RH, tada hrvatski branitelji iz Hrvatske više nemaju pravo reći da su hrvatski branitelji.

preuzmi (2)A vlasti u Zagreba nisu se istaknule niti na drugim poljima, a posebno kada je u pitanju logistička potpora obrani šestorice visokopozicioniranih dužnosnika Herceg-Bosne i časnika HVO-a koji u Den Haagu iščekuju drugostupanjsku presudu. O financijskoj pomoći i aktivnom međunarodnom lobiranju izlišno je i govoriti.bpz.ba