Završila biskupska sinoda o mladima: ‘Da bismo bili vjerodostojni neophodna je crkvena reforma’

0
518

Završni dokument XV. redovne opće skupštine Biskupske sinode o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“ usvojen je kasno poslijepodne u subotu 27. listopada, javlja ika.hkm.hr.

U 167 točaka na 55 stranica oko 270 sinodskih otaca izrazilo je odlučnost za snažnije otvaranje laicima, prenosi Kathpress. Da bismo bili vjerodostojni neophodna je crkvena reforma. Proročka slika sinodalne Crkve 50 godina nakon Drugoga vatikanskoga koncila još uvijek nije ostvarena, ističe se u dokumentu koji je za početak objavljen samo na talijanskom jeziku. Iznosi se stanje u kojima žive mladi diljem svijeta, ocjenjuje iz kršćanske perspektive i predlaže perspektive za crkveno djelovanje. Posebno je istaknut sinodalni karakter Crkve.

(FOTO) Papa Franjo mladima u Litvi: ‘Ne padnite u napast da postanete sebični i površni pred boli bližnjih’

Sinodski oci glasovali su o svakoj od 167 točaka, a za uvrštavanje u Završni dokument bila je potrebna dvotrećinska većina. Svoje iskustvo suradnje s mladim kršćanima biskupi su nazvali „plodom Duha Svetoga“, slažući se da Katolička Crkva mora ponuditi veće udioništvo i odgovornost laicima, osobito mladima i ženama. U dokumentu se također odbacuje klerikalizam „koji mnoge isključuje iz procesa odlučivanja“, a odbacuje se i „klerikalizacija laika“.

Veliki dio mladih Crkvu više ne smatra „ozbiljnim sugovornikom“

Biskupi su primijetili da veliki dio mladih Crkvu više ne smatra „ozbiljnim sugovornikom“, navodeći kao razloge pedofilske i financijske skandale ali i nesposobnost crkvenih službenika u susretanju mladih. Crkveni poglavari samokritički priznaju nedostatak vjerodostojnosti. Zauzetost mladih često nailazi na autoritarnost i nepovjerenje crkvenih službenika koji se ne žele odreći vodeće uloge. Također, katolički moral o seksualnosti često mlade udaljuje od Crkve jer u današnjem kulturalnom okolišu ona ima teškoće u posredovanju svoga stajališta o tjelesnosti i seksualnosti.

U dokumentu se između ostaloga bavi i digitalnim svijetom s njegovim vrlinama i manama, migracijama kao strukturalnim problemom na globalnoj razini, problemom zlostavljanja i neoophodnošću strogih sredstava prevencije, pri čemu su biskupi zahvalili svima koji su imali hrabrosti prozvati i otkriti slučajeve zlostavljanja, kao i ekološkim imperativima.

Drugi dio dokumenta bavi se različitim dimenzijama poziva i praćenju mladih u kojemu su djelotvorno integrirani duhovno dobro i ljudski i socijalni aspekti. Treći dio dokumenta, koji se bavi perspektivama djelovanja Crkve, počinje čvrstim opredjeljenjem da mladi ljudi u tome postanu prioritet. Ističe se potreba ulaganja vremena i energije za put s mladima „s njima, a ne za njih“. Realizacija toga uglavnom leži na mjesnim Crkvama, ističe se u tom dijelu dokumenta koji je prožet značenjem sinodalnog procesa. Sinoda ne završava svečanim misnim slavljem u Vatikanu, upozoravaju sinodski oci, predstoji važna „izvršna faza“ u mjesnim Crkvama diljem svijeta u kojoj će se završni dokument predstaviti kao karta, smjernice za predstojeće korake na koje je Crkva pozvana.

Izvor: narod.hr/Ika.hkm.hr