Zbog vrućina povećan broj srčanih udara i dehidracija, čuvajte se!

0
254

Uslijed izrazito visokih temperatura zraka u Hercegovini koje prelaze i 40 Celzijevih stupnjeva, uvjetovanih strujanjem vrele zračne mase sa sjevera Afrike, Federalni hidrometeorološki zavod BiH za regiju Mostara u četvrtak je na snagu stavio najveći, crveni stupanj meteoalarma, što znači da su vremenske prilike opasne za život stanovništva, piše Večernji list BiH.

Više i prometnih nesreća

Termostat je u četvrtak u Mostaru prvi put ovoga ljeta pokazao 41 stupanj. Zbog nesnosnih vrućina ulice su tijekom dana gotovo prazne. Iako su se naviknuli na visoke ljetne temperature, Mostarci su se posljednja dva dana sklanjali u hladovinu i tražili osvježenje. Neki su način za osvježenje pronašli uz slavine, a najviše uz osvježavajuća pića i vodu, što u danima tropskih vrućina preporučuju i liječnici. Ipak, zbog velikih vrućina u Mostaru Hitna pomoć ima pune ruke posla. Kako nam je kazala glasnogovornica Doma zdravlja Mostar Ines Popovac iz mostarske Hitne pomoći, broj intervencija u gradu na Neretvi bio je iznimno velik. Zbog vrućina su građani padali u nesvijest, a ponajviše je dolazilo do dehidracije i oscilacija krvnog tlaka te srčanih udara. “Posljednjih dana povećan je broj intervencija Službe za hitnu medicinsku pomoć prouzročenih vrućinama koje su razlog raznim zdravstvenim dekompenzacijama. Ovakvo vrijeme najviše pogađa srčane i kronične bolesnike, ali nisu isključeni ni svi drugi koji zbog predugog izlaganja visokim temperaturama i nedovoljnim unosom tečnosti – dehidriraju. Osim navedenog, povećan je broj prometnih i drugih nesreća na terenu”, kazala je Popovac.

Nemaju odmora

Vrućine su ljeti u Mostaru uobičajene, međutim, ove godine su zbog korone specifični uvjeti. “Ekipi u Službi za Hitnu medicinsku pomoć jako je teško raditi u ovakvim uvjetima. Broj intervencija je povećan, temperature su dosta visoke, a oni su stalno pod zaštitnom opremom koja im dodatno otežava uvjete rada. S obzirom na navedenu situaciju, odnosno, izvanredno stanje zbog koronavirusa, ovi liječnici ne idu ni na godišnje odmore i u potpunosti su posvećeni svojem pozivu koji hrabro i ustrajno obavljaju”, objašnjava Popovac. Strah i oprez zbog koronavirusa uvijek su prisutni, ta vrsta stresa utječe i dodatno otežava već ionako teške uvjete rada. “Posao u Službi za hitnu medicinsku pomoć sam po sebi je težak i stresan, sada je to još dodatno zbog koronavirusa. Naši liječnici uspješno se nose s tim zadaćama i dio njih čak je i bio zaražen virusom te su se oporavili i vratili svojem pozivu”, kaže Popovac. Liječnici pozivaju građane na odgovornost i smanjeno kretanje tijekom visokih temperatura koje se bilježe od 11 do 18 sati, da piju jako puno tekućine i zaštite se od sunca te jedu laganiju hrani. Srećom, već od danas najavljeno je da živa u termometru neće prelaziti 37 stupnjeva, dok se u idućim danima prognozira daljnji pad temperatura, u tjednu pred nama čak i ispod 30 stupnjeva.

vecernji.ba