ZBRKA NA POLITIÄŒKOJ SCENI

0
354
09.04.2015., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno sudjenje Ivi Sanaderu u slucaju Planinska. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

NIKAD JAČI PRITISAK! SANADER POČETKOM SRPNJA NA SLOBODI? Ovo su njegovi najsnažniji aduti

Sanader ima nekoliko opcija koje bi mu mogle omogućiti povratak na slobodu.

Premda neke stvari ponekad zvuče nemoguće, praksa nas u Hrvatskoj uči da smo mala država, za velike apsurde i još veće političare u kojoj je sve i više nego moguće. Sukladno tome, nakon presuda koje su se spustile na njegovu grbaču, bivši premijer Ivo Sanader mogao bi s prvim danom srpnja gaziti slobodu. A put do toga i nije tako trnovit kao što se možda čini. Dočekati bi ga već tada pred odajama remetinečkog zatvora mogli fanovi iz fejs grupe ‘Ćaća se vraća’, na kojoj se sarkastično iščekuje povratak bivšeg premijera. I neka! Nisu admini ove satirične grupe nimalo šašavi, ta u hrvatskoj politici ionako su uvijek na cijeni bili politički zatvorenici. Istini za volju, zatvarani iz posve drugih razloga. Sanaderov povratak na slobodu mogao bi možda značiti i njegov opetovani upliv u političke vode. A ako smo čak dva puta ‘popušili’ Mesića, nije nemoguće da još jednu šansu damo i Sanaderu.

Zrake slobode mogao bi Sanader prodisati i prije nego što smo se nadali, nakon što su ga iza reštaka spremili oni s kojima je do jučer iz premijerske fotelje krojio sudbinu naroda. Fotelja je to iz koje je ovaj iskočio brže od zeca, a razlog njegova odlaska vrlo vjerojatno nikada nećemo saznati. Sredinom lipnja Ustavni se sud počeo baviti slučajem Sanadera te bi vrlo skoro mogli čuti kakvu su odluku donijeli o žalbi na pravomoćnu presudu bivšem premijeru, a prema kojoj je osuđen na deset godina zatvora radi korupcije. Presuda bi mogla ići u Sanaderovu koristi, a nemoguća opcija nije niti ponavljanje suđenja. On sam trenutno nema pretjerane snage lobirati na Ustavnom sudu, ali dio stručnjaka s kojima smo razgovarali drži kako je Vrhovni sud prekršio proceduralna pravila. A uz to, prekršena su i njegova ljudska prava, što bi moglo poslužiti kao snažan adut za njegovu obranu.

Naš dobro upućeni sugovornik iz pravosudnih krugova tvrdi da lobiranja za Sanadera, a time i pritisci na Ustavni sud radi njegova slučaja nikada nisu bili žešći. Čini se sve kako bi ga se pokušalo izvući, a zbog mogućeg ponavljanja suđenja nemir se uvukao i u redove njegova HDZ-a. No, panika je zavladala i u SDP-u jer ni jednima, ni drugima u predizbornoj godini ne odgovara povratak Sanadera koji je, priznati se mora, za razliku od mnogih aktualnih predstavnika političke scene imao karizmu, i moć da uvjeri narod u ono što govori, i misli. Vladajućima bi sa Sanaderovom slobodom u vodu pale sve njihove optužbe na račun najveće oporbene stranke. S druge strane, oporbenjacima je Sanader ionako godinama krimen od kojega pokušavaju oprati ruke, prebacujući na bivšeg premijera svu odgovornost za počinjene grijehe. Jer, eto, igrom slučaja nitko osim njega ni za što nije znao, nitko ništa nije čuo i nitko ništa nije činio osim tajnih, i za javnost skrivenih puteva kojima se Sanader bori za naklonost institucija, jaka karika u njegovu rukavu koja bi mu mogla ponuditi spasenje jest predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kod koje bi mogao zatražiti milosrđe. U kampanji, ali i nakon nje, Sanader je bio bolna točka za prvu hrvatsku predsjednicu, ali i neugodna tema koju svim silama pokušava izbjeći.

Nije nemoguće da bi Sanader u neprilici mogao zakucati na vrata svoje bivše predsjednice koja ima apsolutnu moć odobriti svakome, pa tako i njemu pomilovanje. Čovjek je to zbog kojeg je Grabar Kitarović prema vlastitim tvrdnjama pobjegla u Ameriku, ali bilo kako bilo, za razliku od mnogih, ona ga nikada nije pretjerano kritizirala. Hoće li bivši premijer uskoro dobiti novu priliku za novi početak, ostaje za vidjeti. No, bez obzira na sve, teško se oteti dojmu da je presudama unatoč Sanader koliko god možda bio kriv ispao žrtveno janje. Ali jednako tako, kada se malo pobroje njegove afere čini se da su mnogi konkurenti mu po istima i danas posve slobodni ljudi, od kojih neki suvereno vladaju državom. U skladu s time, fraza da smo se preko njegovih pleća uspješno obračunali s korupcijom pada u vodu. Čovjek koji je šest godina bio najmoćnija figura u zemlji, putra na glavi, ako je suditi po osudama na njegov račun, ima. No, postavlja se pitanje što su nadležne institucije, predvođene Bajićevih Dorhom sve te godine činile, kada nisu vidjele silne propuste i kriminal kojim se pljačkala hrvatska sirotinja. Nevenka Jurak, Mladen Barišić, Damir Polančec, Ivan Mravak, Darko Beuk, Ivica Kirin, Petar Čobaković samo su neka od imena koja su preko Sanadera saprali vlastite grijehe, a u ovaj kontekst uvući valja i one koji su Ivu pratili u stopu poručujući s političkih pozornica ‘kud Ivo, tud i ja’. Danas, svega nekoliko godina nakon toga, mogli bi ponovno imati Ivu, čije suradnike ionako još uvijek biramo, gledamo i slušamo. Živjela nama naša hrvatska borba protiv korupcije kojoj zapravo nikada do kraja nismo podrezali niti jedan krak.