Željko Primorac: Moj nekadašnji cimer Nikola Grmoja nije sposoban graditelj, ali je zato vrhunski destruktivac

0
353

U povodu medijske kampanje vezane za navodni fizički obračun između čelnika tamošnje Nezavisne liste mladih Ante Pranića i novinara Slobodne Dalmacije, Mate Primorca, oglasili su se iz tamošnje Gradske organizacije HDZ-a.

-Stav je Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Vrgorac bio da ne ulazimo u očito pomno pripremanu medijsku hajku i ne komentiramo navodni obračun između kandidata NLM-a za gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranića, i novinara Slobodne Dalmacije, Mate Primorca. Nije bilo apsolutno nikakvog razloga za reakciju Hrvatske demokratske zajednice Vrgorac, jer mi i nismo bili strana u sporu, budući niti jedan od aktera navodnog sukoba nije član HDZ-a Vrgorac. No, očito se pokušalo iskoristiti rodbinsku vezu predsjednika GO HDZ-a Vrgorac s novinarom Slobodne Dalmacije kako bi se zakuhala predizborna politička klima u Vrgorcu – stoji u priopčenju koje potpisuje predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Željko Primorac.

Smatraju kako je strategija medijskih napada u funkciji skretanja pozornosti s tema neugodnih za MOST i NLM.

-Strategija napada je jednostavna, pod hitno treba skrenuti pozornost s bitnih tema i činjenica, neugodnih za MOST i NLM i fokus javnosti prebaciti na navodni incident. Javnost u Vrgorcu zanima tko je kriv za treće izbore u godinu dana i novi trošak za ionako siromašni gradski proračun-ukupno1, 2 milijuna kuna. Zanima ih i tko je kriv za zaustavljanje svih gradskih projekata i investicija u visini gotovo 20 milijuna kuna. Sve su to pitanja koja su zabrinula medijske stratege Mosta i NLM-a pa su smislili pakleni plan da skrenu fokus javnosti s bitnih tema, onih o kojima javnost u Vrgorcu već mjesecima diskutira. Da je naša procjena bila ispravna te da smo od početka ispravno zaključili tko stoji iza čitave hajke pokazuje i primjer orkestriranog dolaska TV ekipa u Vrgorca s unaprijed složenom, jednostranom, pričom. Niti jedno novinarsko pitanje nije prošlo bez povezivanja HDZ-a s čitavim incidentom, a na temelju čega? Na temelju rodbinskih odnosa člana HDZ-a i jednog od aktera navodnog incidenta? – kaže se u priopćenju.

>>Što su uzročnici incidenta u Vrgorcu: Navodni pritisci HDZ-a ili istraživačko novinarstvo?

Kao ključni razlog oglašavanja o ovoj temi navode današnji istup dogradonačelnika Metkovića Nikole Grmoje.

– Niti danas ne bi izišli s ovim priopćenjem da nakon našeg ignoriranja pomno postavljene zamke, bijesan što mu strategija nije urodila plodom, u javnost nije izašao glavni strateg čitave kampanje-glasnogovornik Mosta i dogradonačelnik Metkovića- Nikola Grmoja. Bijesno je danas sasuo Grmoja u medijima kako napad na Antu Pranića pokazuje nemoć i nedostatak argumenata te nastavio kako odustajanje njihovog kandidata Rudolfa Grljušića pokazuje nervozu. A zaključio kako Vrgorački HDZ očito nema niti program niti viziju. Sada ja postavljam pitanje, kako je od sukoba, navodnog, dvije fizičke osobe priča završila na politici, izborima, Rudolfu Grljušiću i sposobnostima HDZ-a Vrgorac? – stoji u priopćenju.

Podsjećaju i na slučaj Miše Veraje, te dodaju da tada nitko u cjeli slučaj nije mješao obitelj Nikole Grmoje.

-Prije desetak godina u Metkoviću je pretučen Mišo Veraja, županijski vijećnik HSP-a u županijskoj skupštini DN županije. Mišo Veraja je ujak od Nikole Grmoje, je li itko u Metkoviću tada povezivao majku od Nikole Grmoje s napadom na Mišu Veraju u kontekstu politike. Nije, jer nije bilo niti potrebe za tim. Međutim, očito pravila koja vrijede u Metkoviću ne vrijede i u Vrgorcu – kaže se u priopćenju.

U nastavku ocijenjuju kako su Vrgorac i Vrgorčani, nažalost, testni poligon ambicija i gladi nezasitnih političara.

-Veze Nikole Grmoje i Vrgorca mnogo su dublje nego javnost u Hrvatskoj upoznata s tim. Malo je poznato kako je upravo Nikola Grmoja jedan od najvećih krivaca zbog kojeg će Vrgorčani treći put na izbore u godinu dana. Javnost nije upoznata s činjenicom koju ću sada iznijeti-potpredsjednik Vlade Božo Petrov održao je prije glasanja o proračunu za 2016., ožujak 2016., sastanak s bivšim gradonačelnikom Rudolfom Grljušićem na kojem je istaknuo kako se protivi rušenju proračuna te kako će nastojati utjecati na svoje ljude u Vrgorcu da proračun, a s njim i gradski projekti, prođu. Tome se oštro usprotivio Grmoja koji je preko svoje veze s Antom Pranićem učinio sve da se proračun sruši i izazove nestabilnost u Vrgorcu. Već mjesecima Grmoja priprema političku destabilizaciju Vrgorca u sklopu šireg plana spašavanja rejtinga Mosta na nacionalnoj razini i hvatanja startnih pozicija u susret predstojećim redovitim lokalnim izborima na proljeće iduće godine. Naime, Grmoja i Most imaju velike planove u Dalmaciji, a Vrgorac i Vrgorčani, nažalost, opet su testni poligon ambicija i gladi nezasitnih političara. Da smo u pravu u pogledu ove tvrdnje svjedoči i činjenica kako su nekoliko dana nakon sramotnog rušenja proračuna grada Vrgorca u Vrgorac stigli svi Mostovi ministri na čelu s Nikolom Grmojom kako bi, valjda, amenovali političku destrukciju i zauzeli startne pozicije u raspodjeli plijena – stoji u priopćenju.

Ukazuju i na osobne razloge zbog kojih je Nikola Grmoja zainteresiran za političku situaciju u Vrgorcu.

-No, Nikola Grmoja ima i osobnih razloga zbog kojih je orkestrirao političku nestabilnost u Vrgorcu. Naime, supruga od gospodina Grmoje je porijeklom iz Vrgorca, a veći dio njene obitelji zaposlen je u Gradskoj knjižnici u Vrgorcu. Bivši gradonačelnik Rudolf Grljušić napravio je plan reorganizacije kompletne gradske uprave, gradskih ustanova i trgovačkih društava. Neke bi se ustanove gasile, druge spajale….Plan gradonačelnika Grljušića bio je provesti sistematizaciju i reorganizaciju nakon izglasavanja proračuna. Na jednom od pripremnih sastanaka za proračun, koje je gradonačelnik Grljušić bezuspješno pokušavao organizirati s tadašnjom vladajućom većinom u Gradskom vijeću, kako bi zajednički dogovorili proračun za 2016., bio je prezentiran i plan reorganizacije i sistematizacije prema kojem bi se Gradska knjižnica spajala s drugim gradskim ustanovama u jedinstvenu ustanovu. O planu reorganizacije obaviješten je i Gromoja, a nekoliko dana nakon spomenutog sastanka srušen je gradski proračun…. – priopćeno je iz GO HDZ-a Vtgorac.

Smatraju da je Grmojin izlet u javnost prije okončanja istrage navodnog incidenta politički motiviran.

-Zašto je Grmoja izletio u javnost upravo u ovom trenutku? Iz jednostavnog razloga, razvoj događaja se odvija ne planirano, po njega…Prije svega kandidat Domoljubne koalicije za gradonačelnika Vrgorca je dr. Nada Jelavić, vrgorski pedijatar, majka grada, a Grmoja i Pranić već sada znaju da su planovi za preuzimanje fotelje gradonačelnika propali, jer Pranić nema baš nikakve šanse u srazu s dr. Jelavić. O tome najbolje govore reakcije Vrgorčana na njenu kandidaturu. Propao je i plan prezentiranja u javnosti sukoba unutar HDZ-a jer je Rudolf Grljušić smogao snage i stao svojim imenom uz svoju stranku na listi za Gradsko vijeće. Kada su propali svi planovi, pokušao se inscenirati sukob. Bezuspješno gospodo, jer od početka znamo vaše planove i način razmišljanja. Tako znamo i za pregovore gospodina Grmoje s predsjednikom vrgoračkog SDP-a Radom Bobancom. Navodno, gospodin Grmoja nudi gospodinu Bobancu ostanak na poziciji zamjenika ravnatelja Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana sa sjedištem u Splitu, ukoliko u drugom krugu izbora za gradonačelnika Vrgorca, ukoliko do njega dođe, podrži njegovog kandidata Antu Pranića. Skandalozno, ali to je samo jedan od primjera i načina rada velikih reformatora Mosta- Nikole Grmoje. To je najbolji pokazatelj odnosa i prema institucijama RH, pored onoga da je donio presudu o navodnom incidentu u Vrgorcu i prije nego li su službe njegovog stranačkog kolege Orepića obavile izvide – kaže se u priopćenju.

Na koncu, predsjednik GO HDZ-a Željko Primorac iznosi i svoj osobni stav o dogradonačelniku Metkovića Nikoli Grmoji, napominjući da su oni cimeri iz studentskih dana.

-Kao cimer Nikole Grmoje iz studentskih dana mogu potvrditi kako je Grmoja vrhunski destruktivac, ali slab graditelj. No, nama u Vrgorcu u ovom trenutku ne treba destrukcija, nestabilnost i politička kriza. Nama treba majčinska ruka dr. Jelavić koja će izmiriti sve ono što su destruktivne politike u posljednje vrijeme posijale u ovom pitomom dalmatinskom gradiću. Ruka koja će pokrenuti zamrle i opstruirane projekte, osmijeh koji će otvoriti sva vrata od Splita do Zagreba. Ali, kako bi se to dogodilo potrebno je pričati argumentima, a ne insceniranim napadima i orkestriranim medijskim kampanjama. Stoga još jednom pozivamo na raspravu i sučeljavanje argumentima, jer istina je na našoj strani – stoji u priopćenju GO HDZ-a Vrgorac koje potpisuje predsjednik Željko Primorac.

 

M.M. bpz.ba