ŽZH donosi “Korona zakon” za pomoć gospodarstvu, na sastanku Stožera sudjelovali Čović, Milićević, Bevanda, Džakula…

0
249

Danas se u Širokom Brijegu održala sjednica Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke na kojoj su sudjelovali i dužnosnici federalne i državne razine vlasti. Na sastanku na kojem je fokus bio na gospodarskim mjerama nazočili su i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH, Jelka Milićević, ministrica financija FBiH i federalna dopremijerka, Mijo Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje kao i predstavnici gospodarstvenika iz ove županije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik Vlade ŽZH i zapovjednik županijskog Stožera Civilne zaštite, Zdenko Ćosić, na konferenciji za medije koja je uslijedila nakon sastanka rekao je da se najviše razgovaralo o mjerama Federalne vlade o sprječavanju negativnih gospodarskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa.

-U tom kontekstu smo predstavili mjere ŽZH, one će biti obznanjene sljedeći tjedan. Naglasak je bio na korona zakonu koji se ozbiljnije bavi mjerama koje je izazvao koronavirus, rekao je Ćosić.

Čović: Federacija se mora zadužiti, inzistirat ćemo na pomoći ...

Potpisana izjava o pristupanju europskim fondovima

Upitana hoće li BiH imati priliku povlačiti određena sredstva iz fondova Europske unije zbog nastale situacije s koronavirusom, ministrica Milićević je kazala da su to pitanja za državnu razinu.

-Mi imamo naše predstavnike. Na raspolaganju su određena kreditna sredstva i u okviru tih aranžmana mi tražimo okvir zaduženja koji je najpovoljniji za sve razine vlasti, kazala je zamjenica premijera Federacije BiH.

Na to pitanje konkretniji odgovor dao je ministar financija BiH, Vjekoslav Bevanda, koji je kazao da je na današnjoj sjednici usvojena izjava o pristupanju BiH europskim fondovima.

Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH | Foto: Vrisak.info

-Mi smo danas na Vijeću ministara usvojili izjavu o pristupanju EU fondovima, donijeli smo odluku o prenamjeni IPA sredstava u iznosu od 80 milijuna eura. 20. travnja će biti odbor MMF-a i tad će biti raspoloživo ovih famoznih 330 milijuna eura. U pregovorima smo sa svim financijskim institucijama oko kreditnih zaduženja države i načina kako ćemo otplatiti dug. Treba imati na umu da ćemo morati živjeti i nakon pandemije, ne smijemo biti prekritični prema onom što nam struka kaže, moramo socijalno pomoći onima koji ne mogu raditi, a ove koji rade ostaviti na životu jer je ponovni početak uvijek težak, rekao je Bevanda.

Mjerama zaštititi najugroženije

Govoreći o kriterijima o raspodjeli sredstava od najavljenog kredita od MMF-a kojim je planirano da županijama bude raspoređeno 50 posto iznosa koji će pripasti Federaciji BiH, Ćosić je kazao da će kriteriji biti broj stanovnika osim dvije županije koje imaju najmanji broj stanovnika (Županija Posavska i Bosansko podrinjska županija, op.).

– Naša županija bi, po mojoj slobodnoj procjeni, trebala dobiti oko osam milijuna, rekao je Ćosić.

Ministar financija ŽZH, Toni Kraljević, rekao je da Vlada kroz predložene mjere zaštićuje najugroženije

Toni Kraljević, ministar financija ŽZH | Foto: Vrisak.info

-Nećemo dirati socijalne transfere, niti reducirati poljoprivredu i ruralni razvoj, zaštićujući te kategorije, napravit ćemo maksimalnu disperziju redukcijom nekih drugih stavki, a dio sredstava ćemo uputiti u realni sektor koji na koncu konca i puni naš proračun, rekao je Kraljević.

Upitan koje će konkretno mjere donijeti da bi se pomoglo gospodarstvenicima, Ćosić je kazao da se ide na ukidanje jednog poreza za društva u ugostiteljstvu, koncesijska naknada za društva koja imaju ugovore sa ŽZH.

-To je onih 50 posto koji idu u ZHŽ da ne bi dirali općine, očekujemo da će ova situacija pojačati takve zahtjeve iako mislimo da ZHŽ neće tako drastično pasti da ćemo u tom smislu imati neku kriznu situaciju, rekao je Ćosić.

Gospodarstvenici zadovoljni sastankom

Predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje, Ivan Pavković, kazao je da je sastanak bio konstruktivan.

-Mi smo imali jedan konstruktivan razgovor i svjesni smo da FBiH nema novaca koliko imaju neke države u okruženju, naš glavni cilj je zadržati radna mjesta, a najugroženijima je potrebna pomoć sa svih razina vlasti. Dobili smo potvrdu da FBiH i županije rade na programu za spas gospodarstva, mi želimo što prije ponovno raditi i nadamo se da ćemo u tomu uspjeti, rekao je Pavković.

Dodao je da, kada je u pitanju je pitanju Udruga tvrtki koje djeluju u Posušju, radi se smanjenju prometa od oko 20 do 30 posto.

-Mi ćemo pokušati spasiti radna mjesta i izvući se iz ove krize uz pomoć FBiH i županije, rekao je Pavković.

ŽZH nema nijednog pacijenta na respiratoru

Ministar zdravstva ŽZH, Tomislav Pejić, kazao je kako u SKB nema pacijenata iz ŽZH na respiratoru.

Tomislav Pejić, ministar zdravstva ŽZH | Foto: HMS

-Imamo tri na odjelu infektivnih oboljenja, dobro se oporavljaju, što se tiče ZHŽ-a, imamo 64 pozitivne osobe, danas smo odradili 24 testiranja, a sedam je retestiranja, sutra bismo mogli imati prvih sedam izliječenih u našoj županiji, rekao je Pejić