ŽZH proglasila stanje prirodne nesreće; ide se na ukidanje svadbenih svečanosti i ostalih masovnih okupljanja?

0
285

Danas je u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu, nakon održane sjednice Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, održana konferencija za medije, na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili zapovjednik Stožera i predsjednik Vlade Zdenko Ćosić te član Stožera i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke Tomislav Pejić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U svojoj izjavi Ćosić je kazao kako je, nakon Izvješća o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Županiji, razmatran prijedlog Kriznog stožera Ministartva zdravstva, rada i socijalne skrbi da se na području Županije proglasi stanje nesreće, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. Taj zaključak je usvojen i poslan na Vladu, koja se o istom očitovala na sjednici koja je uslijedila nakon konferencije.

Smisao proglašenja stanja opasnosti jeste da se svi potencijali i sve službe, od ministarstava, tijela uprave, lokalnih stožera do onih organizacija na području naše Županije s kojima Uprava civilne zaštite ima ugovor o zajedničkom djelovanju u slučaju potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara, stave u funkciju, pojasnio je Ćosić.

Ministar Pejić je informirao prisutne o situaciji s brojem zaraženih u protekla 24 sata, kazavši kako u navedenom periodu ima 49 novooboljelih osoba, što znači da je 351 osoba na području Županije zaražena korona virusom.

-U protekla 24 sata imamo također 14 osoba koje su se oporavile, ali nemamo ni jedan smrtni slučaj uzrokovan korona virusom. U prethodnom periodu od 15 dana u prosjeku dnevno imamo 32 novooboljele osobe, imamo 43 testirane i negativne osobe, iz tog razloga je Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi predložio da se proglasi stanje prirodne nesreće, kako bi se maksimalno mobilizirale sve institucije na području Županije koje su, što direktno što indirektno, uključene u rad Stožera i provođenje svih mjera koje je Stožer predložio ili naredio u proteklom razdoblju, rekao je Pejić.

Pejić je kazao kako je prosječna dob oboljelih 30 godina, koji donose virus u svoje obitelji, prenose ga na starije članove obitelji, što bi moglo dovesti do porasta broja oboljelih starijih osoba u našoj Županiji, a posljedično bi time bio opterećen cijeli zdravstveni sustav, osobito SKB Mostar koja bi bila preopterećena brojem osoba čije stanje zahtijeva hospitalizaciju. Također, razmatrat će se odluka o reduciranju, pa i ukidanju svadbenih, ali i svih drugih svečanosti koje su najveći izvor ne zaraze, nego širenja zaraze korona virusom.

Proglašeno stanje nesreće

Nakon konferencije za medije uslijedila je 64. sjednica Vlade ŽZH pod predsjedanjem predsjednika Zdenka Ćosića.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Uredbu o dopunama Uredbe o uvjetima i načinu davanja u zakup šumskog zemljišta u državnom vlasništvu i zasnivanju prava služnosti, kao i Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o dopuni Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke.

Također, na prijedlog Županijskog stožera civilne zaštite Vlada je donijela Odluku o proglašenju stanja nesreće na području Županije Zapadnohercegovačke prouzrokovane širenjem zarazne bolesti korona virusa (COVID-19), kojom se stanje nesreće proglašava dana 27. kolovoza 2020. godine