Novi sastanak Čovića i Izetbegovića u Romanci?

0
473

Kada javnost nema uvida u sadržaj nekog sporazuma, tada možete manipulirati i izluđivati ju u nedogled. Tvrditi da je crno bijelo, a bijelo crno. No, kakvog smisla ima istrajavati na tome, kao što to čini Bakir “na ranu bi ga pivio” Izetbegović, kada zna kako javnost, kako narod zna, da lažete?

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Naime, netom nakon sastanka u motelu Barka u Istočnom Sarajevu novinska je agencija Fena, hvala glavnom uerdniku, objavila sadržaj sporazuma Izetbegovića i Dodika, kojim je preinačen, od Vijeća ministara u siječnju usvojen, i u Službenom listu BiH objavljen, famozi Mehanizam koordimacije europskih integracija BiH. I k tomu još preslik dokumenta na kojem se jasno vidi što je napisano i tko je napisano (otipkano) i kada svojeručno potpisao

Elem, u jednoj točki sporazuma sve je onako kako Bakir tvrdi. U tijela kordinacijskog mehanizma uključeni su ovlašteni predstavnici svih razinama vlasti; Vijeća ministara, vlada entiteta, Distrikta Brčko. županija. Odlućuje se konsenzusom, Sve na što je konačno, nakon godina odbijanja, pristao i vrh SDA.

No, već sljedeća, 3 (treća) točka sporazuma iz “Barke” praktično poništava prethodnu. A u njoj stoji: “Sve odluke usvojene u različitim tijelima sustava koordinacije mogu biti”, pazi sad ovo, “preispitane pred višim tijelom u sustavu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH”. Županije ovdje nestaju. U sljedećem paragrafu sporazuma stoji:

„U slučajevima kada neko od tijela u sustavu koordinacije ne usuglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višoj razini u sustavu koordinacije zaključno s kolegijem za europske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke”.

Preslik sporazuma između čelnika SNSD-a i SDA. Foto: Fena

Preslik sporazuma između čelnika SNSD-a i SDA. Foto: Fena

Pokušaj prevare mogao bi proći da se ovo dogodilo u zemlji maloumnih ljudi.

Federalna televizija, netom nakon sastanka objavila je preslik sporazuma i samo slijepci i maloumnici nisu vidjeli podvalu. Ono što tijela vlasti u koje su uključeni i “ovlašteni predstavnici županija” odluče temeljem točke 3. može se poništiti, ako se to ne svidi političkim Bošnjacima i Srbima

U normalnim zemljama mediji bi ustrajavali u tvrdnji da Izetbegović laže kada tvrdi kako županija nisu isključene iz mehanizma koordinacije i političara lažlivca prisilila da prizna kako je lagao, zbog čega bi morao podnijeti ostavku ili bi bio smjenjen.

No, u Bosni i Hercegovini, laž je legitimno, što će reći dopušteno sredstvo političke borbe. Ukoliko joj je cilj dezavurati druge, oduzet im prava potčiniti ih onda se laž preko noći preobličava u neospornu istinu. Svi dokazi da političar laže odmah nestaju iz mainstream medija pod utjecajem lažljivca, ili onih koji se upinju to biti, kao i izjave oponenata “našeg lidera”. Laž se u danu “po sto puta ponovi” kako bi isti dan postala  istina.

istovremeno kreće medijska paljba iz svih oružja protiv onog ili onih koji odbijaju laž prihvatiti kao istinu i pokoriti joj se. Lažljivac tada postaje europejac, europejac “kočničar europskog napredka države” i to zamislite “radi zaštite kladioničara”, a što je onda on drugo nego promotor moderne pošasti protiv kojih se svi borimo. Hulja, ološ, dakle.

Naravno, streljiva za političko rafalanje u nas ima napretek. Tu su “treći entitet”, “retrogardni procesi”, “zločinačka Herceg Bosna”, “fašistička politika”, “pa zna se tko je srušio Stari most”….

– A o čemu smo ono pričali?, upitat će netko, nakon nekog vremena? Pa, o Mehanizmu koordinacije, podsjetit će ga drugi. A što je tu problem? – Pa Čović, podsjetit će se neupućenog.

– E dosta je vala i njega više, te fašističke politike i tih ustaša što nam ne daju u Europu, zaključit će konstenirano neupućeni građanin.

Nakon šest mjeseci, uz posredovanje Fahrudina Radončića i “zajedničkih europskih prijatelja” Izetbegović i Čović sastat će se u restoranu Romanca, kod Mostara i potpisati sporazum, koji će značiti “prekretnicu u bošnjačko-hrvatskim odnosima”, i “značajan napredak na europskom putu BiH”. Rekacije “treće strane” na taj sastanak već znate.bpz.ba

https://www.youtube.com/watch?v=MnxWPuNhdyg