0
507

Ne može se dlanom zakriti sunce i istina će prije ili poslije izići na vidjelo. Duvanjski narod duboko vjeruje u pravdu, čak i kad razočaran zna suprotno reći. Kad bolje razmislimo, osim vjerovati u istinu i pravdu, drugog izbora ni nemamo.Duvanjski pojmovnik: Čut će se gusle

U širem hrvatskom javnom prostoru postoji nebrojeno predrasuda, mitova, krivotvorina i stereotipa, ali narod u dubini svog bića im ne vjeruje, pa često kaže: Čut će se gusle. To znači ono što smo rekli u prvoj rečenici.

Za primjer možemo uzeti tri stereotipa, tri suvremena mita o Sarajevu:

  • sarajevska multikulturalnost
  • sarajevski humor
  • sarajevski ćevap

Čut će se gusle da su ova sva tri stereotipa pogrešna. Sarajevska multikulturalnost, ako je ikad i postojala, ne egzistira već skoro tridesetak godina. Dokaz: boja sjedalica na stadionu Koševo. Sarajevski humor nije duhovit (a kakav bi trebao biti humor ako ne duhovit?) i često je krinka za nekulturu. Dokaz: na kraju vica Mujo uvijek i jedino ispadne glup (dosadno, predvidljivo i stereotipno). A da je sarajevski ćevap daleko od dobre spize dokaz će vam biti prvo kušanje (još je bolje ako sebi uštedite taj nepotrebni gubitak vremena).

 

Tekst: M.P. i T.M.

Ilustracija: M.P.