20. godina Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća

0
335

U Pučišćima na Braču održava se 20. Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća, projekt koji je postao je prepoznatljiv brand turističke i kulturne destinacije u zemlji i svijetu.

Na školi se održavaju radionice klasične , jazz i pop glazbe . Klasična glazba održava se u Pučišćima, a Jazz radionice održavaju se u Bolu gdje nakon petnaest godina takve suradnje s Bolom , od slijedeće godine postaje posve novi projekt „ Jazz workshop Bol“.

Desetodnevne radionice puna dva mjeseca voditi će 40 priznatih hrvatskih pedagoga i poznati pedagozi i glazbenici iz prestižnih akadedemija raznih zemalja Europe i Rusije.

Trenutno je u Pučišćima i ruska pijanistica, prof. Irina Osipova , predsjednica ruske EPTE koja dolazi već petu godinu za redom. U periodu od 21.08 – 31.08 radionice gitare voditi će profesor sa švicarskog konzervatorija , Anders Miolin, rodom iz Švedske , jedan od pet glazbenika na svijetu koji sviraju trinaestžičanu gitaru. Poliglota je , uz 9 jezika odlično govori hrvatski.

Koncepcija programa je individualna nastava, nastava u skupini instrumentalista kao i ne zaobilazni koncerti diljem Brača. Do danas održano je 20 nastupa ( koncerata klase, završnih koncerata).

Kao svake godine i ove, svoje prijave poslalo je cca 300 polaznika koji su stigli i oni koji će stići ( zajedno sa pratnjama) iz raznih zemalja svijeta , različitih godina naobrazbe, od osnovnih i srednjih glazbenih škola, akademija, profesora na usavršavanju kao i samoukih glazbenika.

Polaznici dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Srbije,Kosova, Crne Gore, Bugarske, Italije ,MaÄ‘arske, Å vedske, Å vicarske, Francuske, Finske, NorveÅ¡ke, Njemačke, Velike Britanije,Austrije,Singapura, Rusije, Ukrajine, Kanade, Amerike, Novog Zelanda, Kine , Japana, Irana,Madeire, Venezuele, Ujedinjenih Arapskih Emirata……

Projekt obuhvača tri segmenta : znanost, kulturu i turizam.

 

M.B.bpz.ba