U Braniteljskom Klubu Široki Brijeg održan inicijativni sastanak sa Predsjednikom Odbora za branitelje Eduardom- Edom Kraljevićem,

0
507
Nazočni ispred Prvih dragovoljaca: Mladen Ljubić Vajta, Vlado Ćavar, Ivan Đolo Ićan i Andrija Kraljević. Ispred Jedinice za posebne namjene Satnija Beta :  Kristijan Crnjac,  Anđelko Ćužić,  Tomislav Slišković,  Zdenko Marušić
Na početku je sve nazočne pozdravio Predsjednik Odbora za branitelje  Široki Brijeg Eduard  Edo Kraljević, iskazao zadovoljstvo i stavio se na raspolaganje. Istaknuo je činjenicu kako su se nakon obilježavanja Obljetnice na Galcu otvorile braniteljske teme, a posebno oko Zakona o organizatorima otpora, te se zaključilo da održimo ovaj sastanak, posebno iz razloga oskudnih informacija i posljedica na neke činjenice koje su se obznanile. Zatim je riječ dobio Mladen Ljubić Vajta, koji se zahvalio svima na brzoj akciji,  iako je ova tema dugo u opticaju, prijedlog Zakona od 2012 godine, ali se uspješno skrivao od potencijalno oštećenih i javnosti. Naglasio je sve svoje akcije i pokušaje koji su činjenice u dugom razdoblju borbe za jednaka prava i nitko ih ne može osporiti. Danas je problem vidljiviji, nužna je borba za zelenim stolom,što potvrđuje i ovaj sastanak. Zasigurno ćemo uspješno obraniti istinu o domovinskom ratu, istinu o Prvim organiziranim postrojbama, i istinu o Prvim organizatorima. zadaća nam je u Prijedlogu Zakona osigurati zastupljenost postrojbi HVO u jednakim omjerima kao i  druge federalne braniteljske / boračke komponente. Mladen Ljubić je izvijestio nazočne da je podnio Zahtjev putem Predsjednika Odbora za branitelje Doma Naroda  Federacije BiH brigadira Ivu Tadića, te zatražio organiziranje sastanak sa Predsjednikom Odbora za branitelje pri HNS-u generalom Vladom Džoić. Nužna je brza i učinkovita akcija, te angažiranje sveukupnog braniteljskog korpusa Hrvata  ( svih nazočnih Institucija u HNS-u)

 

U Braniteljskom Klubu Široki Brijeg održan inicijativni sastanak sa Predsjednikom Odbora za branitelje Eduardom- Edom Kraljevićem, pripadnicima Prve dragovoljačke postrojbe Poskoci u BiH i Prvom jedinicom za posebne namjene Satnija Beta….

 

Jedinstven i nepromjenjiv zaključak se mora realizirati ” JEDNAKA PRAVA /STATUS u svim strukturama, zakonima, ovlaštenjima, resursima…”

Široki Brijeg: Otvorena Spomen soba poginulim braniteljma

Zakon o Prvim organizatorima ne osigurava prava postrojbama HVO.a  ( jednako) kako je  definirano u strukturi Armije BiH (1/3 političko vojni organizatori +1/3 Prvi dragovoljci Prvih dragovoljačkih postrojbi – Patriotska liga+1/3 Jedinice za posebni namjenu Zelene beretke)
Nadalje, Mladen Ljubić je jasno iskazao stav kako u strukturama predloženog Zakona HVO komponenta nema postrojbe: Prvu dragovoljačku postrojbu Poskoci a niti Prvu Jedinicu za posebne namjene Satnija Beta. A u pitanju je dodjela odličja i svih prava koja iz njih proističu, ogroman je ulog da bi se šutjelo. A Prvi nikad ne čekaju , Prvi djeluju i Postrojbe trebaju dobiti  medalju otpora. Prvi izabrani zapovjednici će zastupati Prve dragovoljce i Prve postrojbe: Mladen Ljubić Vajta , Vlado Ćavar i Ivan Đolo će zastupati. A o Prvoj specijalnoj postrojbi se očekuje dogovor.

 

 

Nastavak  je uslijedio u svjedočenju jasno definiranih odgovornosti i sudjelovanju pojedinačnih imena u tim danima slave i ponosa, Mnogi su danas mrtvi a živi su odgovorni spominjati ih i prenijeti na naraštaje ljubav prema domu i Domovini.
Slijedili su govori i sjećanja na svaki pojedinačni događaj iz tih Prvih vremena, to se ne zaboravlja… Prvi je Prvi bio živ ili mrtav to mu nitko ne može oduzeti.
U narednim Sjećanjima ćemo detaljno pisati o Prvim vremenima 90 tih u mome Zavičaju..
Jednoglasno su usvojene sljedeće zadaće i data ovlaštenja za izvršenje:
1. Podrška Predsjedniku Odbora za branitelje Široki Brijeg Eduardu- Edi Kraljeviću da  se žurno utemelji Županijski Odbor za branitelje koji će biti strukturiran 1/3+1/3+1/3
2. Spomen obilježje Galac je u zoni odgovornosti Prvih dragovoljaca i  dragovoljačkih postrojbi te Jedinice za posebne namjene (braniteljski park Prvih dragovoljaca)
3. Mladen Ljubić Vajta je zadužen (u ime inicijativnog Odbora) zakazati isastanak u sastavu: voditelj Odbora za branitelje pri HNS-u general Vlado Džoić, Predsjednik Odbora za branitelje u Domu Naroda FBIH brigadir Iva  Tadić i  predsjednik Odbora za branitelje Široki Brijeg Eduard -Edo Kraljević
Dragovoljački pozdrav do sljedećeg susreta

 

DON’T MISSOštećen spomenik poginulim braniteljima HVO-a na Pješčari, skinuta zastava Hrvatskog naroda

CLICK TO COMMENT