70. obljetnica mučeničke smrti svećenika Hvarske biskupije Ante Biskupovića

0
256

U povodu 70. obljetnice mučeničke smrti svećenika Hvarske biskupije Ante Biskupovića, kojega su domaći partizani ubili 1945. godine, u nedjelju 17. siječnja otkrivena je spomen-ploča tome svećeniku u župi Pražnice na otoku Braču, u sklopu proslave sv. Antuna opata kojega tamošnji vjernici slave kao nebeskoga zaštitnika.

Pozdravljajući vjernike okupljene u crkvi Sv. Antuna opata, mjesni župnik Ivica Matulić istaknuo je da je došlo vrijeme da se nakon 70 godina mučeničke smrti toga svećenika ispravi povijesna nepravda. “Spomen-ploča ne želi biti nikakav izvor mržnje prema bilo kome, već da bi pravda bila zadovoljena, istina otkrivena, a spomenik bio trajno upozorenje i opomena da smo na svijetu samo zato da učinimo nešto dobro a nikada zlo”, istaknuo je u uvodu pražnički župnik, upriličivši kratku komemoraciju s molitvom odrješenja pred spomen-pločom postavljenom u župnoj crkvi.

U prigodnoj riječi podsjetio je da je mučenik Biskupović rođen 1879. u Ložišćima i zaređen za svećenika 1902. godine. Za obavljanja župničke službe u Pražnicama sačuvana je njegova zbirka krunica, molitava i pjesama iz 1909. g., najstariji pisani dokument u župi, koji nije izgorio u tadašnjemu požaru. Govoreći o tome bračkom svećeniku – mučeniku, istaknuo je da je bio vrlo pametan i sposoban. Bavio se stočarstvom i mljekarstvom, a uvidjevši potrebe svojih župljana otvorio je prodavaonicu sa svakodnevnim potrepštinama. U ratnome vihoru nije se očitovao kao simpatizer partizana, te je zbog toga na različite načine bio šikaniran i na kraju, pokušavajući se spasiti bijegom, ubijen u Zagrebu, zaključio je svećenik Matulić. Poslije molitve odrješenja misu proslave sv. Antuna opata predvodio je župnik obližnje župe sv. Jeronima u Pučišćima mr. Pavao Gospodnetić.

Osvrnuvši se na život sv. Antuna opata, istaknuo je da je iz kršćanske perspektive važno živjeti dobar život i ostvariti životnu sreću. Kako u malom i ograničenom životu izabirati uvijek dobro? Kako usmjeriti život prema dobru? Pozvani smo stalno birati između dobra i zla, primijetio je predvoditelj slavlja, i pozvao okupljene vjernike na razmišljanje o kvaliteti kršćanskoga života. Usporedio je svečev život sa životom bogata mladića iz evanđeoskoga ulomka, ustvrdivši, pritom, da su jedan i drugi tragali za srećom. Dok je bogati mladić sreću tražio u bogatstvu, sv. Antun je tragao za Božjim poticajima, te se usmjerio prema punini života. Izvor sreće nalazi se u ispravnom životu. Potrebno je, prije svega, osluškivati Božje poticaje i prepoznati životni poziv i put. Bog u srce svakoga čovjeka sije poziv. Mudrost života očituje se upravo u prihvaćanju Božjih poticaja koje treba prepoznavati u svakodnevnom životu, rekao je, između ostaloga, mr. Gospodnetić. Pozvao je vjernike da u životu idu putem koji je izabrao sv. Antun opat kojega slave.

 

M.B. bpz.ba