Bez izmjene Zakona o braniteljima, neće biti ni Parlamenta Federacije!

0
571

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan ČovićBez izmjene Zakona o braniteljima, neće biti ni Parlamenta Federacije! najavio je da će o uhićenju desetorice Hrvata u Orašju koji su osumnjičeni da su počinili ratne zločine nad Srbima, razgovarati u ponedjeljak, 7. studenog u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem.

On je naveo da je od uhićenja u nekoliko navrata razgovarao s Grabar-Kitarović i Plenkovićem, te dodao da će se u Zagrebu sastati i s predstavnicima Sabora, Generalskog zbora i kardinalom Josipom Bozanićem.

“Pitanje branitelja će očito biti dominantna tema”, rekao je Čović za “Večernji list” izdanje za BiH.

On očekuje da 10 uhićenih Hrvata odmah bude pušteno da se brane sa slobode, a cijelom slučaju pridaje političke konotacije.

“Uhićenje je izazvalo osjećaj dubokog vrijeđanja prema svim Hrvatima. Već duže vrijeme tražimo da se stvari u vezi s posljednjim ratom rješavaju bez demonstracije sile jer ovi ljudi to nisu zaslužili”, kaže Čović.

Prema njegovim riječima, podizanje optužnice za ratne zločine protiv Hrvata iz Orašja nije se slučajno podudarilo s prošlotjednim dolaskom Plenkovića u BiH.

Čović je rekao da je na ovaj način netko želio odgovoriti na posjetu Plenkovića, koji je nastupio krajnje prijateljski i želio pomoći BiH na njenom europskom putu, ali da je nekome cilj zaustaviti taj projekt.

On smatra da se u BiH sprovodi politika čiji je cilj dobivanje dva entiteta s dva naroda, pri čemu Hrvati predstavljaju smetnju.

“Mi smo, međutim, “preživjeli” i stvorili smo kritičnu masu koja izlazi na vidjelo”, dodao je Čović i naveo da je europski put način za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, najavio je blokadu Parlamenta Federacije u slučaju da ne bude postignuto rješenje za Zakon o braniteljima.

“Najveći test za nas su izmjene Zakona o braniteljima. Želim jasno reći da bez rješenja ovog pitanja neće biti Parlamenta”, poručio je Čović.

TAGOVI
 bpz.ba