AKADEMIK ŽEPIĆ: Ključ rješenja problema BiH leži u rješavanju nacionalnog pitanja

0
299

U Posušju predstavljena knjiga akademika Bože Žepića

Ključ rješenja problema Bosne i Hercegovine leži u rješavanju nacionalnog pitanja, izjavio je akademik Božo Žepić, na provociji svoje knjige “nacija i nacionalno pitanje” u Posušju, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Prema njemu, temelj hrvatske neravnopravnosti proizlazi iz Daytona kojega treba mijenjati. Žepić navodi da je glavni problem u tome što danas u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstven stav, ni vizija o tome kakva bi trebala izgledati Bosna i Hercegovina.  Prema njemu Bosna i Hercegovina treba biti uređena na način da svaki narod bude ravnopravan. Također je naglasio da BiH treba pomoći, ukoliko sama nije sposobna pronaći rješenje za opstanak države i za ulazak  u Europsku uniju kao države ravnopravnih naroda.

Prema akademiku Žepiću u Europsku uniju ne smijemo ući neravnopravni i tu se po tom pitanju trebamo svi ujediniti. Potrebno je na  miran način pronaći izlaz iz ovakve situacije da našoj djeci ostavimo bolju državu nego što smo je mi imali, kazao je Žepić.

Moderator predstavljanja knjige Ljubo Kovač pročitao je pismo koje je akademiku Žepiću uputila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja kaže da će joj ova knjiga biti od velike pomoći za sagledavanje problema Hrvata u BiH, kao i pomoć za iznalaženje rješenja ravnopravnosti  Hrvata u BiH.  Potom je pročitano i pismo koje je uputio Kardinal Vinko Puljić kojim čestita akademiku Žepiću  na izvrsno napisanom djelu koje će zasigurno biti kvalitetno štivo budućim generacijama.

Pozdravne riječi na promociji uputio je i Općinski načelnik Branko Bago koji je gostima akademicima poželio dobrodošlicu u Posušje. Načelnik je rekao da akademici godinama rade na tumačenju Bosansko-hercegovačke stvarnosti, stvarnosti koja je nažalost puna nepravdi, nelogičnosti i nerazumijevanja, koja nas vrti u krug i iscrpljuje godinama, pa i desetljećima. Istaknuo je nadu da će se ovo iscrpljivanje i besmisleni pokušaji većih da potlače manje uskoro prestati, te da ćemo se što prije prestati nadmudrivati i optuživati, te da ćemo konačno početi surađivati uz maksimalno uvažavanje jedni drugih, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

I akademik Josip Muselimović kao dugogodišnji suradnik akademika Žepića bio je jedan od predstavljača knjige. On je spomenuo i neke anegdote iz svoje mladosti povezane s Posušjem. Akademik Muselimović, kako je rekao, ostao je zatečen današnjim izgledom Posušja i svime onime što je u Posušju izgrađeno i napravljeno u zadnjih par godina, te je čestitao načelniku Bagi na trudu i zalaganju koje ulaže za još veći i brži razvoj. Govoreći o knjizi Muselimović ističe da je ovo zrelo i zdravo razmišljanje jedinstveno o ovakvoj problematici na ovim prostorima.

Nakon predstavljanja knjige uslijedilo je kratko druženje s gostima akademicima. Predstavljanje knjige uveličali su mladi iz glazbenog sastava „Krešendo“ bpz.ba