BAGO: Posušje je danas jedna od najperspektivnijih općina

0
317

Načelnik Posušja Branko Bago kandidat je HDZ BiH za načelnika Posušja za još jedan četverogodišnji mandat. U intervju za Hrvatski Medijski Servis Bago govori o tome što je od  biračima obećanog ostvario u protekle četiri godine, te što planira napraviti ukoliko ponovo dobije povjerenje Posušana.

HMS: Vjerujete li da će te ponovo dobiti povjerenje vaših sugrađana da nastavite voditi općinu Posušje?

BAGO: U stranci smo se dogovorili da idem u utrku po još jedan mandat. Protekle četiri godine radio sam vrlo odgovorno i predano. Naglasak moga rada bilo je zajedništvo i povjerenje u rješavanju problema i svladavanju izazova. Rezultati rada su itekako vidljivi i mislim da ih Posušani prepoznaju. Naravno, moram biti i realan i kazati da može i bolje i više.Ipak, Posušje je danas potpuno promijenilo svoj imidž u javnosti i došli smo do jednog visokog stupnja zajedništva i suradnje za opće dobro. Nema razloga da tako ne bude i ubuduće jer uistinu smo jedna od najperspektivnijih općina, sa svojim položajem, infrastrukturom i ljudskim potencijalima. Stoga se nadam da ću dobiti još jednu priliku za ovu časnu i odgovornu dužnost i nastaviti raditi dalje.

HMS: Što ste, u proteklom četverogodišnjem mandatu napravili od onog što ste im obećali, zbog čega vjerujete da Posušaci žele da ostanete na čelu Općine?

BAGO: Kada smo prije četiri godine započinjali s ovom vrlo odgovornom zadaćom, zatekli smo Posušje s nagomilanim problemima, između ostaloga: s isključenom gradskom rasvjetom, zapuštenom infrastrukturom, velikim financijskim dugovima, nekoordiniranim radom i skromnim općinskim proračunom. Odmah smo krenuli s rješavanjem problema. Tako smo s Elektroprivredom HZ HB postigli dogovor o podmirenju duga javne rasvjete, te usporedno s tim sproveli mjere odgovornog upravljanja ovim područjem kojima smo višestruko smanjili izdvajanja iz proračuna za ovu namjenu. To nam je čak omogućilo širenje mreže u užem i širem području općine. Jako puno smo radili na infrastrukturi, pogotovo na saniranju škola diljem općine, pa su tako škole u Rakitnu, Viru, središnja osnovna škola u Posušju, zgrada naših srednjih škola dobile termo fasade i nove otvore, a u još nekoliko škola uvedeno je centralno grijanje ili je postojeće zamijenjeno učinkovitijim. Riješili smo ozbiljan sigurnosno – prometni problem izgradnjom stajališta za učenike na odgovarajućem prostoru uz prilagođavanje prilaza školama. Svake godine stipendijama pomažemo studente čak smo i povećali broj stipendista. Naši najmlađi će također dobiti puno bolje uvjete u javnom vrtiću jer je u tijeku njegova dogradnja . Stalno smo širili vodovodnu mrežu tako da su vodu dobili Gradac, Vinjani i jedan dio Vira , asfalt je postavljen na dosta makadamskih puteva, a također ističemo izgradnju kružnog toka na križanju južne obilaznice i puta prema Grudama, zatim vrlo lijepo uređenje užeg područja grada, otvaranje novog krila Doma zdravlja… Poticali smo i sudjelovali u pokretanju poljoprivredne proizvodne i stočarstva.Vratili smo zemljišno – knjižni ured u Posušju, tako da je gruntovnica ponovo tamo gdje i pripada – u Posušju. Puno je toga napravljeno i u području kulture, a posebno ističemo manifestaciju Posuško lito kada se odvija Festival klapske pisme, prvi takav u BiH. Posuški šport je oživljen kroz protekle četiri godine. Uz još mnogo toga, bitno je spomenuti kako je ukupni dug naše općine posljednje četiri godine smanjen za više od milijun maraka. U ove četiri godine Posušje se pokrenulo u svim segmentima zahvaljujući zajedničkoj suradnji s institucijama, javnim ustanovama, gospodarstvenicima, udrugama i ostalima. Sve ovo, ja vjerujem su dobri razlozi da i ovaj put birači našega Posušja još jednom daju povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

HMS: Što možete obećati biračima ukoliko vas ponovo izaberu na predstojećim izborima?

BAGO: Treba biti realan i reći da je nas puno posla čeka, a to možemo samo s kvalitetnom ekipom. Nekoliko smo prioriteta odredili, između ostaloga izgradnja pročistača za pitku vodu kako bi vodu mogli prodavati u susjedne općine: u Imotski i možda u Grude. Zatim izgradnja mini – hidroelektrana. Za ove projekte smo izradili projektnu zahtjevnu projektnu dokumentaciju. Na žalost, mi u Posušju nemamo ni metar kanalizacijske mreže, stoga nam je i to jedan od prioriteta a zbog zemljopisnog položaja to nije samo problem Posušja nego cijelog Jadranskog sliva , stoga očekujemo aktivnije uključivanje i viših razina vlasti. Naša središnja osnovna škola broji više od 1300 osnovaca i kao takva je pretijesna, te je najveća u BiH po broju osnovnoškolaca, stoga nam je vrlo važno što prije osposobiti novu zgradu tj. Osnovnu školu fra Petra Bakule koja je u izgradnji. U planu je izgradnja nove zgrade i skladišta izvan grada za poslovnicu Posušje JP Elektroprivrede HZ HB. Time bi zgrada gdje je sada poslovnica elektroprivrede bila oslobođena , kupljena i prenamijenjena ili za osnovnu glazbenu školu ili za gradski knjižnicu. Obje naime, ustanove su sada u skučenim prostorima. Također izgradnja novog i proširenog graničnog prijelaza u Osoju je u postupku. Do sada smo uspjeli dovesti vodu u poslovnu zonu Vlake, te i u nastavku planiramo ulagati u poslovne zone s ciljem privlačenja investitora kao i nastavak produktivne suradnje sa svim našim obrtnicima i gospodarstvenicima. Na nekim lokacijama u Posušju smo uveli video nadzor i s tom praksom planiramo nastaviti.

HMS: Kakav rezultat očekujete u utrci za načelnika Općine, a kakav vaše stranke (HDZ BiH) za Općinsko vijeće Posušja?

BAGO: HDZ BiH Posušje zadnjih nekoliko godina konstantno radi na pomlađivanju stranke, uključivanju mladih visokoobrazovanih ljudi u politički život, ali i u život zajednice što dobro pokazuje naša lista za Općinsko vijeće. Naime, prosjek godina naših kandidata je 32,5. Razlog je to što očekujemo izvrsne rezultate za Općinsko vijeće, što se tiče mene kao kandidtata za načelnika sve sam od sebe dao da opravdam ukazano povjerenje iz 2012 i uvjeren sam da glasači to vide, ali ipak je sve na savjesti glasača. Za kraj mogu samo još kazati da ni ja osobno ni moji najbliži suradnici nisu skloni nešto obećavati što je nerealno, ako nešto ne možemo nećemo ni obećati, ono što obećamo- sve ćemo učiniti da to ispunimo. Ali ono što što je sigurno da ćemo neumorno sa suradnicima i dalje gurati stvari u pozitivnom smjeru za naše Posušje, za sve sugrađane pogotovo za naše najmlađe