Bez osiguranja izbora legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda ništa od reforme izbornog zakonodavstva

0
433

SNSD i HDZ BiH suglasni su da ne treba očekivati bilo kakvu reformu izbornog zakonodavstva u BiH, ukoliko se ne usuglasi izbor članova Predsjedništva BiH – poručio je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka s izaslanstvom HDZ BiH.

Lider HDZ i HNS BiH dr. Dragan Čović kazao je kako rješenje za izbor članova Predsjedništva BiH iz FBiH postoji, kao i za Dom naroda postoji samo je pitanje postoji li volja da se ono prihvati, javlja HMS.

Za Predsjedništvo BiH naš je prijedlog da se bira ne Hrvat i Bošnjak, već hrvatski i bošnjački član Predsjedništva i to iz dvije izborene jedinice u FBiH, tako da se svi mogu kandidirati. Za Dom naroda u Federaciji, sukladno popisu stanovništva, da tri naroda izaberu svoje legitimne predstavnike, kazao je Čović.

Iamali smo obvezu sa SDA i predstavnicima EU i SAD sjesti i dogovoriti Predsjedništvo i Dom naroda pa da krenemo s paketom drugih reformi.

– Ja i dalje očekujem, pisali smo i danas gospodinu Sattleru i gospodinu Nelsonu, očekujem prije 17., a to je datum kada smo potpisali sporazume o Mostaru i o izbornom zakonu u Mostaru lani, da do tog trenutka napravimo taj dogovor, inače razgovora više, bilateralnih, sa SDA na ovu temu neće biti. Mi smo razgovore iscrpili i trebamo preći u drugu fazu. Nadam se da ćemo sa SDA u ovom mjesecu, odnosno svjedocima našeg dogovora usuglasiti, i da onda krenuti zajednički razgovarati. Jasno nam je da to mora doći u parlament – rekao je Čović.

Na pitanje je li za HDZ prihvatljiv izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu, Čović je rekao da jeste.

– Samo kolega Izetbegović nije dodao detalj da je vrlo jasan stav SNSD-a o izravnom izboru predstavnika iz RS. Onda ćemo imati asimetriju. Međutim taj modalitet nije realan kod bošnjačke strane – rekao je Čović.

Kazao je da smatra da rješenja imaju na stolu i da novih modaliteta nema.

Dodik je pozdravio činjenicu da vlasti u HNŽ rade na izmjenama županijskog ustava kako bi Srbi bili konstitutivni u ovoj županiji, dok je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao kako se želi to pitanje riješiti u ovoj neizbornoj godini, kako neki ne bi to koristili za stjecanje političkih poena u predizbornoj kampanji iduće godine.

Dodik je naglasio da reforma Izbornog zakona treba potvrditi i činjenicu da nema instituta izvanrednih izbora, te da su obje stranke protiv spajanja općih i lokalnih izbora.

Sastanak izaslanstava HDZ BiH i SNSD u Banja Luci.

– Suradnja SNSD-a i HDZ BiH je dobra i imamo dobru koordinaciju po mnogim pitanjima. Uvažavamo njihove stavove. Imamo visok stupanj suradnje i usuglašenosti – rekao je Dodik.

Istaknuo je da im se jedino razlikuju stavovi po pitanju ulaska BiH u NATO.

– Usuglasili smo se da treba zatvoriti ured visokog predstavnika i osigurati da Ustavni sud ima samo domaće, a ne strane sudce – rekao je Dodik.

Čović je kazao kako “smo pozdravili ostavku Inzka i izbor Schmidta” koji treba u svom mandatu zatvoriti OHR i napraviti tranziciju prema EU, jer s OHR-om, to je jasno BiH ne može u Europsku uniju”.

Također Dodik je naglasio se selektivno pristupa pitanju 14 prioriteta (iz Mišljenja EK za kandidatski status BiH za članstvo u EU) i da ne može zadnje pitanje ostati opstanak OHR i stranih sudaca. Kako je rekao na taj način se izbjegavaju suštinska pitanja u BiH.

“Zajednički stav je da je SIP nelegalan i to jasno govorimo”, rekao je Čović dodajući da je zajednički stav da mandati trebaju pripadati stranci./HMS/