BIH Čović i Dodik zadovoljni suradnjom, Izetbegović ne odustaje od vlasti

0
282

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdili su u ponedjeljak kako proces uspostave nove vlasti u toj zemlji napreduje te da njihova suradnja s osam stranaka bošnjačko-građanskog bloka ničim nije dovedena u pitanje.

 

 

 

Čović i Dodik ranije su dogovorili kako će njihove stranke biti koalicijski partneri u novoj vlasti na razini BiH a u Banjoj Luci su razgovarali o konkretnim mjerama kako bi se taj sporazum proveo.

Čović je novinarima nakon sastanka rekao kako je cilj uspostaviti novu vlast do kraja godine i u tome ne očekuje poteškoće ni na državnoj niti na razini Federacije BiH, unatoč tome što Stranka demokratske akcije (SDA) ima kontrolu u klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta pa time može utjecati na uspostavu izvršne vlasti u tom entitetu.

“Apsolutno nikakvog usporavanja (uspostave vlasti) ne može biti”, kazao je Čović

 

 

Dodik je ustvrdio kako je imenovanje HDZ-ove kandidatkinje Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH sada “nezaustavljivo” odnosno kao će nova vlast biti formirana brzo.

“Očekujemo da BiH funkcionira sukladno ustavu i da se poštuje ravnopravnost konstitutivnih naroda”, kazao je Dodik.

Najavio kako će u četvrtak uslijediti završni sastanak HDZ-a i SNSD-a s partnerima iz Federacije a ubrzo nakon toga okončanje procesa uspostave novih tijela vlasti.

Treći partner u budućoj vladajućoj koaliciji je blok od osam bošnjačkih i građanskih stranaka čije je sjedište u Federaciji BiH dok će SDA zajedno s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića morati u oporbu.

No čelnik SDA Bakir Izetbegović uporno odbija prihvatiti tu činjenicu i poziva “osmorku” da ga prihvati kao partnera.

Istodobno dok su u Banjoj Luci razgovarali Čović i Dodik u Sarajevu je zasjedalo predsjedništvo SDA a Izebegović je nakon toga novinarima kazao kako njegova stranka neće dopustiti da se vlast uspostavi “pravnim i političkim nasiljem”.

 

 

Ustvrdio je kako su stranke “osmorke” preuranjeno krenule u uspostavu koalicije pozvavši ih da objave što su kao ustupke navodno obećali HDZ-u i Dodiku.

“Bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine niti tijela izvršne vlasti”, rekao je Izetbegović.

Predstavnike međunarodne zajednice optužio je da se neprincipijelno upleću u proces uspostave vlasti u BiH i tvrdi kao je projekt “osmorke” zapravo rezultat takvog lobiranja. (Hina)