BiH nedostaje 2000 liječnika, stanje će biti i gore zbog odlaska kadrova u EU

0
196

Odlazak medicinskog osoblja s ovih prostora već godinama je veliki problemBiH nedostaje 2000 liječnika, stanje će biti i gore zbog odlaska kadrova u EU. Stanje se pogoršalo nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju, čime su stvoreni uvjeti za još lakši odlazak ljudi s ovih prostora na rad u EU, najviše Njemačku. Prema posljednjim podacima koji su objavljeni, Bosni i Hercegovini nedostaje čak 2000 liječnika. Prema istim podacima, u goroj poziciji od BiH je samo Albanija.

Lančana reakcija

– Morat ćemo uložiti mnogo više napora kako bi se ova slika popravila.

Sada je trend da njemački liječnici idu u Švicarsku jer im se tamo nude bolji uvjeti rada, plaće, a hrvatski idu u Njemačku. Dio liječnika iz BiH ide izravno u Njemačku, a dio u Hrvatsku gdje im nude poslove jer i oni imaju velikih problema s nedostatkom kadra – govore nam naši sugovornici.

Problemi i u Mostaru

Dio ovoga problema osjetio je i SKB Mostar koji je tijekom ove godine ostao bez nekoliko liječnika te nekoliko desetaka medicinskih sestara. Oni su svi otišli u Hrvatsku i Njemačku raditi jer im se nude daleko bolji uvjeti nego što ih imaju ovdje, piše Večernji list