BILI SU GADNI KAO NOĆ I STVARNI: Jednorozi su postojali?

0
318

Jednorozi su mitska bića iz legendi. Prema legendi, jednorozi su bijeli konji koji imaju rog na čelu, a njihovim tijelom teče krv srebrne boje koja čisti od grijeha i smrtnosti. Nemirna su i veličanstvena bića. Smatra se da će onaj ko ubije jednoroga i popije njegovu krv zauvijek biti proklet.  Jednoroge se zamišlja kao onje bijelog ili zagasito žutog krzna, vitkog mišićastog tijela, kratke razigrane grive, brzine pokreta, te bijelog i velikog uvrnutog roga koji raste iznad njihovih očiju.

U antičkom folkloru jednorozi imaju veliki značaj. Možda je to zato što njihove dlaka,  krv i rogovi imaju izvanredne moći, a možda je samo zato što su  divlja nedostižna bića. UAmerican Journal of Applied Sciences, objavljeno je istraživanje u kojem se navode sisari naziva elazmoterium sibirikum, koji su izumrli prije oko 29.000 godina – što znači, stvorenja nalik jednorozima hodala među ljudima.

„Naša istraživanja prilagođena su razumijevanju uvjeta životne sredine kroz geološki razvoj generalno,” rekao je Andrey Shpanski, jedan od paleontologa koji je otkrio lubanju, za Phys.org.” Razumijevanje prošlosti dopušta nam da što preciznije prognoziramo prirodne procese u bliskoj budućnosti.”

Onaj jednorog koje su analizirali istraživači u Rusiji su iskopan  je u regiji Pavlodar u Kazahstanu. Prema opisu i fizionomiji taj jednorog više liči na dlakovog nosoroga, nego na konja. Imali su visinu od oko 2,15 metara, a bili su teški čak 4 tona. Rogovi su najvjerojatnije bili dugi oko dva metra.

Inače, u srednjovjekovnim vremenima, smatralo se da samo djevica može ukrotiti jednoroga i da „jednorogov rog štiti od trovanja; usitnjen u prah, trebalo bi da štiti od raznih bolesti.”

Jednorog je u kršćanskoj ikonografiji predstavljen kao Djevica. Rog se uspoređivao s muškim seksualnim organom i simbolizirao je duhovnu plodnost i u isto vrijeme i fizičku nevinost. Dijelovi rukopisa o jednorogu mogu se pronaći i u muslimanskim manuskriptima, kod kojih je on predstavljao povezanost sa Lotosom, simbolom čistoće. U skandinavskoj tradiciji navodi se kako je bog svih bogova, Odin jahao konja koji je imao rog na glavi, što je predstavljalo veličinu i integritet bogova.