Biskup Vlado Košić: ‘Zbog izdajničke izjave Pusićke o agresiji na BiH, sada progone časnike HVO-a!’

0
693

GOST Bujice bio je Sisački biskup, mons. dr. Vlado Košić. Uvodno je kazao zašto se odlučio primiti hrvatskog heroja Darija Kordića i legendarnog generala HVO-a Miju Jelića:

– Moja je dužnost čuti vjernike u njihovim teškoćama. Kordića osobno poznajem. Želio sam ih saslušati. Velik je problem, ako se optužnice koje su podignute protiv časnika HVO-a, nastave podizati protiv svih koji su sudjelovali u obrambenom ratu. Kao prvo, Hrvatska je spasila BiH.

Drugo, priznala je njezinu neovisnost te zbrinula pola milijuna muslimanskih izbjeglica koje su Srbi protjerali iz BiH. Hrvatska je branila BiH od agresije, a ne kako kaže bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić – da je izvršila agresiju! Dijelom su i takve izjave dovele do ovih optužnica.vlado košić, dario krodić, mijo jelić

Nije do mene da prosuđujem, ali kao čovjek koji voli istinu, to me jako začudilo. To je svojevrsna veleizdaja kada se optužuje narod za nešto što nije učinio. Ne mogu se pomiriti s time da se kaže da je crno bijelo, a bijelo crno. To trebamo braniti – da se ne izokreće istina i da se govori ono što se zaista dogodilo.

Biskup Košić komentirao je i nastojanja Srpske pravoslavne crkve da zaustavi kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca: „Kao što Srbi imaju svoga najvećeg sveca – Svetoga Savu, kojega mi ne osporavamo, tako i mi imamo svoga hrvatskoga sveca – Alojzija Stepinca, kojega se ne smije osporavati!“

Stječe se dojam da nije Stepinca da Srpska pravoslavna crkva nikad ne bi došla do Pape, komentirao je voditelj Bujice, a biskup Košić odgovorio:

– U procesu kanonizacije imali smo zadovoljeno baš sve što je bilo potrebno u takvoj proceduri, potvrđeno je i čudo, a onda je došlo to pismo iz SPC-a koje na neki način, sve dovodi u pitanje. Papa je rekao da će Stepinca proglasiti svetim, on poznaje njegovu svetost, poznaje puno naših vjernika i svećenika.

Ako je Bog učinio to čudo i potvrdio Stepinčevu svetost, onda Papa ne može reći suprotno. Potrebno je osnovati radnu skupinu koja bi preispitala to vrijeme. Zamjerka im je ta što Stepinac nije osudio NDH, nego je bio sretan što je Hrvatska tada uspostavljena. Ono što oni ne razumiju je da to nije hvaljenje režima – nego radost zbog stvaranja države.

Nezabilježeno je da se neka druga crkva na ovakav način miješa u unutrašnje stvari Katoličke crkve, primjetio je Bujanec. Biskup odgovara: – Stvarno je neobično da se vrh SPC-a ovako ponio. Znam i vjerujem da ima i onih koji drugačije misle u toj crkvi. Svoju crkvu nazivaju „Svetosavskom“. On im je iznad svih svetaca.

Kod nas se naša crkva voli nazivati „Stepinčevom“. To je nama najveća svetinja! Kao što mi ne osporavamo Svetoga Savu, niti oni ne bi trebali svetoga Alojzija Stepinca! Ušli su u izgubljeni rat koji ne mogu dobiti. Nama je Stepinac simbol! On je bio zagovaratelj prava Hrvata da imaju svoju državu. Ja, primjerice. volim svoju državu, ali nisam volio ovu vladu, a tako je i on govorio. Riječ je o tom razlikovanju koje se ne pokazuje u intervencijama SPC-a.

Biskup Košić u Bujici nije htio komentirati optužbe kontroverznog novinara Drage Pilsela na račun kardinala Stepinca, a Bujanec se složio da bi to bilo „ispod razine emisije“.images_cms-image-000031961[1]

U uvodnom prilogu o Stepincu, za Bujicu su govorili i prof. dr. Zdravko Tomac, dr. Juraj Kolarić i prof. dr. Josip Jurčević.

Pritisak Srpske pravoslavne crkve na Vatikan i Papu Franju zbog kanonizacije kardinalaAlojzija Stepinca nastavio se i ovog vikenda.

Papa Franjo je jučer primio izaslanstvo Srpskog pravoslavnog patrijarhata i iako iz Ureda za tisak Svete Stolice nije priopćeno o čemu su točno razgovarali, ipak doznajemo da su tema bili srpski predstavnici u Međuvjerskoj komisiji za analizu djelovanja hrvatskog kardinala tijekom Drugog svjetskog rata. Hrvatska javnost, Kaptol i naročito vjernici – ogorčeni su na miješanje Srpske pravoslavne crkve u postupak kanonizacije Stepinca.

Činjenica da je papu posjetio i Amfilohije Radović, zloglasni crnogorsko-primorski mitropolit SPC-a, potvđuje opravdane hrvatske sumnje da bi Sveta Stolica u slučaju Stepinca mogla popustiti Srbima. Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej papu Franju za prijem srpske delegacije u Vatikanu zamolio je tek nedavno, a Sveta stolica reagirala je neuobičajeno promptno – i osim kontroverznog Radovića koji je zagovarao napade na Dubrovnik i negirao genocid u Srebrenici, primili su i bečkog vladiku Irineja te bišeg ambasadora pri Svetoj stoliciDarka Tanaskovića.

Na sastanku s papom Irinej je čak otvoreno vrijeđao uspomenu na Stepinca. Zamolio ga je da “pitanje kanonizacije kardinala skine s dnevnog reda i prepusti ga ne-pogrešivom sudu Božjem”, iznjevši pri tome da je Stepinac “svesrdno podržao stvaranje NDH, obasipao pohvalama njezino čelništvo i sudjelovao u stvaranju atmosfere netolerancije u toj državi“.

U rujnu prošle godine Papa Franjo je o Stepincu razgovarao i sa srbijanskim predsjednikomTomislavom Nikolićem, a još ranije, u svibnju – o osnivanju Međuvjerske komisije obavijestio je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar – Kitarović.

Za razliku od Predsjednice koja je činila baš sve kako bi se proces kanonizacije završio pozitivno i na zadovoljstvo hrvatskih vjernika, bivša Milanovićeva Vlada i naročito administracija Vesne Pusić bili su više na srpskoj nego na hrvatskoj strani!

KOŠIĆ: „Žalim Josipovića i Milanovića što nisu imali ljudsko i kršćansko suosjećanje s Vukovarom, kakvo je pokazala naša predsjednica!“

Biskup Košić komentirao je privremeno preseljenje Ureda predsjednice u Vukovar:

– Drago mi je da je predsjednica bila u Vukovaru i da je s pozitivnim pristupom doživjela te rane, priznajući im zasluge kojima su junački obranili grad. Ali, grad treba nastaviti graditi. Rekao bih da je to posve suprotno od njezinih predhodnika jer ona, za razliku od njih – ima sućut. Prijašnji vlastodržci nisu imali takvu empatiju, poštovanje žrtve, nisu znali plakati s onima koji su u boli, već su tjerali svoje politike i žalim ih što nisu imali takvu ljudsku i kršćansku suosjećajnost!

Dr. Košić je komentirao i svojedobni status o Boži Petrovu i Zoranu Milanoviću na Facebooku:

– Bio sam zgrožen najavom da Most ide s nenarodnom i protuhrvatskom vlasti! Ta se atmosfera morala mijenjati. Neobično je da su predstavnici Mosta zagovarali reforme i usput razmilšljali o koaliranju s Milanovićem i njegovima. Mene je to iznenadilo i izrazio sam svoje mišljenje.

Drago mi je i molio sam se da se vlast promijeni. U jednome trenutku čak sam mislio da je bolje da se ponove izbori, ali ipak se imamo pravo nadati da su protuhrvatske silnice sada iza nas. Ta vlast je ponižavala crkvu. Kada sam svojedobno pozvao na molitvu za hrvatske generale, Josipović je rekao da molitva neće pomoći, on se izrugivao s time!

KOŠIĆ O MILANOVIĆU KAO „MENTALNOM KOMUNISTU“:

– Smatram da su oni koji idu za Titom, mentalni sinovi komunista. Imao sam čvrsti argument protiv Milanovića jer je njegova vlada s „Lex Perković“ osramotila Hrvatsku!

U Bujici je emitiran i ekskluzivni razgovor s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović snimljen u dvorcu Eltz u Vukovaru. bpz.ba