Biti vjeran vlastitim idealima

0
186

Na današnji dan spominjemo se pogubljenja humanista i (kancelara) ministra Thomasa Morea 1535. godine engleskog kralja Henrika VIII. Najpoznatije mu je djelo „Utopija“ kojim kritizira društvene prilike u tadašnjem Ujedinjenom Kraljevstvu i suprotstavlja vizijom o idealnoj zajednici na zamišljenom otoku Utopiji.Biti vjeran vlastitim idealima

Bio je vjeran kralju Henrik VIII. u službi sve dok se nije sukobio s tadašnjim papom Klementom VII., koji mu nije dopustio rastavu crkvenog braka kako bi se ponovno oženio jer nije uspio dobiti muškog potomka. Odbio je položiti zakletvu kralju kao vrhovnom poglavaru Anglikanske Crkve. Bio je izložen raznim psihološkim pritiscima i usprkos tome, odbacio svaki kompromis ne napuštajući ustrajnu vjernost vlasti i zakonitim institucijama. Zbog toga je optužen za izdaju i smaknut odsijecanjem glave.

Neprijatelji mu nisu dali mira niti u grobu. Naknadno su eshumirali njegovo tijelo iz groba i spalili, a prah razbacali po londonskoj rijeci Thames kako ga ne bi štovali. Svetac je mučenik Katoličke Crkve koji svojim životom i smrću potvrđuje, kako se čovjek ne može odvojiti od Boga, niti politika od morala.

Može svima nama napose ljudima u politici biti uzor u vjernosti vlastitim idealima, savjesti i moralnim načelima, bez obzira na cijenu i silnike koji mu radili o glavi. Daje nam pouku kako se vrjednotama ne može trgovati, nego im je potrebno ostati vjeran. Isplati se biti dobar i pošten jer će silnici kad-tad nestati i proći, a unatoč svemu zasjat će oni koji se nisu dali pokolebati i ostali su do kraja vjerni. (Tomislavgrad,  6. srpnja 2017.)

fra Mate Tadić