Božićna poruka kardinala Bozanića

0
529

Nalazimo se u Svetoj godini izvanrednog jubileja milosrđa koja je započela otvaranjem Vrata milosrđa na Vatikanskoj bazilici, a potom i u prvostolnicama biskupija diljem svijeta. “Vrijeme došašća i vrijeme Božića na više nas načina povezuje s vratima. Vrata su znak doma, prepoznavanja, iščekivanja; vrata su slika nadanja, dolaska, sigurnosti; vrata su stvarnost koja obuhvaća: sjećanja i povratke, oslonce u dvojbama sadašnjosti i ciljeve našega hoda usmjerenoga prema budućnosti”, piše zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u božićnoj poruci.
Vrata nas podsjećaju na naše obitelji, naše susjede i prijatelje, naše sugrađane, te na vrijednosti koje izgrađujemo i međusobno dijelimo. Ona nas potiču na velikodušnost da ih ne zatvorimo pred drugima koji traže našu dobrotu, kao i na hrabrost da pokucamo na tuđa vrata tražeći oproštenje. Kardinal dodaje da je u povijesti Crkve “zauzimanje za bližnje, oblikovano u tjelesna i duhovna djela milosrđa, postalo je kršćanskim načinom razmišljanja i ostvarivanja brige prema slabima u našoj sredini”.

Papa Franjo svoju bulu najave Jubileja naslovio je: Lice milosrđa. Lice nije samo prva i površna pojavnost kojom susrećemo drugoga, nego je i odraz nutarnjega gibanja, skupljanja i iskazivanja osjećaja.

Kardinal nadalje ističe kako danas, pred velikim pitanjima koja se tiču naše domovine i cijeloga svijeta, “osjećamo kolika je važnost vjere, prožete ljubavlju i milosrđem. Bez vjere koja izvire iz Boga i njegove ljubavi i koja je usmjerena prema vječnomu, vrijednosti zemaljskoga i ljudskoga u neprestanoj su opasnosti da budu sebično iskorištavane.”

Biti kršćanin i biti milosrdan istoznačnice su koje daju do znanja da kršćani ne žive sebi, nego Bogu, i to ljubeći svoje bližnje. “Milosrđe je drugo ime za onu jedinu zapovijed o ljubavi prema Bogu i bližnjima”, zaključuje kardinal Bozanić.

 

M.M. bpz.ba