Božićni susret u Vojnom ordinarijatu

0
482

U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, apostolski administrator Vojnog ordinarijata Juraj Jezerinac priredio je u srijedu 16. prosinca u Vojnom ordinarijatu na zagrebačkom Ksaveru susret za svećenike i djelatnike Vojne biskupije.

Okupili su se vojni i policijski kapelani, pomoćnici kapelana, djelatnici Ordinarijata, MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu i MUP-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom.

Na susretu je generalni vikar Vojnog ordinarijata o. Jakov Mamić izvijestio o radu Vojnog ordinarijata u 2015. te iznio smjernice za Pastoralni plan za 2016. godinu. Tom prigodom biskup Jezerinac zahvalio je vojnom generalnom vikaru o. Mamiću, kazavši da od srca zahvaljuje na svemu, a posebno na čestitki koju mu je uputio uime svećenika i svih djelatnika Vojnog ordinarijata.

Istaknuo je da je to uobičajeni godišnji božićni susret, ali zato posljednji, jer je ovo vrijeme “odlaska”, barem što se tiče ovog božićnog službenog susreta, u kojem “želimo podijeliti radost što smo od Boga ljubljeni. Zato i čestitamo jedni drugima sretan Božić. Tim riječima očitujemo ustvari radost da nismo prepušteni sami sebi i nekoj slijepoj sudbini nego Bogu Isusu Kristu, čije rođenje ovih dana slavimo. Neka ta proslava blagdana Isusovog rođenja bude za sve nas blagoslovljena”. Mons. Jezerinac u svom posljednjem službenom obraćanju uime Vojnog ordinarijata zahvalio je svima, ponajprije, kazao je, dragom Bogu od koga dolazi svako dobro, potom o. Jakovu koji je nakon mons. Šantića preuzeo veoma odgovornu dužnost generalnog vikara u Vojnom ordinarijatu i obavljao je na zavidnoj visini. Zahvalio je biskupima i redovničkim poglavarima koji su prepoznali važnost pastorala među vojno-redarstvenim snaga RH, braći svećenicima koji nose najveći teret, jer bez njih se mogao zamisliti pastoralni rad u Vojnoj biskupiji. Zahvalio je i redovnicama, kao i njihovoj Upravi na razumijevanju i brizi prema Vojnom ordinarijatu, te poimence svim djelatnicima Kurije Vojnog ordinarijata. S predbožićnog susreta poslani su pozdravi trećoredcu fra Marku Medi u Afganistanu, koji je ovih dana među našim hrvatskim vojnicima da im bude u božićnim danima na duhovnu pomoć, kao i svim našim vojnicima i zapovjednicima u Afganistanu.

Ukratko je biskup Jezerinac podsjetio na godine koje je proveo kao vojni ordinarij od 1997. g., a prije toga je, kazao je, kao pomoćni zagrebački biskup obnašao službu ravnatelja dušobrižništva među braniteljima. “Bile su to burne godine i za mene lijepe u kojima je prisutnost svećenika bila veoma dragocjena. Tu je prisutnost prepoznao i pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je napisao pismo kardinalu Franji Kuhariću da se imenuje nekoga koji bi preuzeo brigu ravnatelja dušobrižništva hrvatske vojske. Tako je 1997. bila osnovana Vojna biskupija.

Osvrnuo se i na Papinu bulu “Lice milosrđa” u kojoj se Sveti Otac posebno obraća svećenicima s porukom da je vrijeme da se vratimo na bitno i da preuzmemo na sebe teret slabosti i teškoća svoje braće i sestara. “Stavimo odlučno sakrament pomirenja u središte jer omogućuje ljudima izravan doticaj s veličinom Božjeg milosrđa. Neću se nikada umoriti u nastojanju na tome da ispovjednici budu vjerodostojni znak Očeva milosrđa, poručio je u svojoj buli papa Franjo, koji će, pojasnio je mons. Jezerinac, aktivirati i “misionare milosrđa”, ljude s jedinom porukom: “Bog vas voli”. Posvjestio je okupljenim vojnim i policijskim kapelanima da Papa svećenicima posebno stavlja na srce da “znaju u srcu prepoznati svakog pokornika prepoznati poziv u pomoć i zahtjev za oproštenje” te da budu “uvijek, svugdje u svakoj prigodi usprkos svemu znak prvenstva milosrđa”. To je posebno istaknuto na logu jubileja kojeg je izradio isusovac o. Marko Ivan Rupnik. U istoj buli papa Franjo nije mogao zaobići Blaženu Djevicu Mariju jer je ona ne samo Majka Isusova nego i majka milosrđa, na čiji zagovor možemo svi mi računati, te pozvao svećenike da se ne umore biti djelitelji toga tako važnog sakramenta za život vjernika, kao i sve druge pastoralne aktivnosti koje pridonose izgradnji vjere. Na kraju je biskup Jezerinac izrazio radost zbog imenovanja novoga vojnog biskupa dr. Jure Bogdana, koji dolazi, kako je rekao, na pravo mjesto i u pravo vrijeme. “Uvjeren sam da ćete u dr. Juri Bogdanu naći ne samo biskupa nego i prijatelja koji vas voli. Ja mogu samo reći: “Blagoslovljen koji dolazi uime Gospodnje!” zaključio je biskup Jezerinac te svima čestitao Božić kao i Novu 2016 godinu, objavila je mrežna stranica Vojnog ordinarijata.

 

M.M.bpz.ba