BOŽO LJUBIĆ Situacija u kojoj se nalazimo traži od svih jednu vrstu suzdržanosti

0
323

U Mostaru je danas održana peta sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na kojoj se razgovaralo o funkcioniranju vlasti na svim razinama i tijeku reformi, posebno u odnosu na ciljeve iz Deklaracije HNS-a, o izmjenama Ustava i Izbornog zakona te o aktualnim društveno-političkim zbivanjima.

Govoreći o pitanjima koja su u ovom momentu u “žarištu političkih rasprava u BiH”, a koja su vezana za odluke Ustavnog suda i odluke entitetskih institucija, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić kazao je u izjavi za novinare kako situacija opterećena velikim političkim i sigurnosnim rizicima u BiH i u svijetu traži od svih u BiH jednu vrstu suzdržanosti, jednu vrstu odgovornosti za eventualno moguće posljedice. To se, kako je istakao, odnosi i na institucije za provedbu zakona, ali isto tako i na institucije vlasti i predstavničke institucije u BiH.

Na novinarsko pitanje da li se poziv na suzdržanost odnosi na jučerašnju akciju koja je na neki način isprovocirala reakciju vlasti u RS-u, Ljubić je kazao kako je legalista te da ne želi dovoditi u pitanje pravo državnih institucija da poduzimaju određene akcije ali da uvijek treba imati u vidu kada će se i kako nešto poduzimati.

– Imamo institucije na razini države koje imaju u opisu svoga posla to što imaju, mislim na tužiteljstvo, na sud, SIPU i druge. S druge strane imamo političku situaciju u BiH kakva jeste i bez obzira što ni na koji način ne bih želio dovoditi u pitanje pravo državnih institucija da poduzimaju određene akcije, uvijek kada se određene akcije poduzimaju treba imati u vidu i jedan širi kontekst kada će se i kako nešto poduzeti. S druge strane kada su u pitanju reakcije na ovo, ja ne mogu prihvatiti stajališta da se radi o neustavnim institucijama. Zato sam rekao da situacija u kojoj se nalazimo u BiH traži od svih jednu drugačiju razinu odgovornosti, pa ponekad i suzdržanosti – pojasnio je Ljubić.

Komentirajući pitanje novinare o reformskoj agendi koja je potaknuta od strane EU, Ljubić je kazao kako je to sigurno jedan koristan instrument za BiH u usvajanju europskih standarda i jedan dobar instrument u dolasku do političkog konsenzusa u BiH oko puta BiH prema EU.

Istakao je kako je najsigurnije mjesto za BiH u ovom nesigurnom svijetu EU i NATO i da je europska agenda sigurno instrument na tom putu.

Ljubić je dodao i da je podržana od predstavnika EU te da je jasno poručeno da “to jeste potrebno ali nije dovoljno za BiH”.

– BiH simultano treba raditi na svojim institucionalnim, uključujući i ustavnu reformu, a mi, kao predstavnici Hrvata, kao prvi korak u svakom slučaju tu vidimo promjene Ustava i Izbornog zakona na način koji će omogućiti da sva tri naroda imaju istu poziciju u izboru članova Predsjedništva, domova naroda, odnosno vijeća naroda u entitetima, i odlučivanja u tim institucijama – kazao je Ljubić, dodavši da će u BiH sigurno doći na red i teritorijalna reorganizacija.

– Nije bez razloga predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao otprilike da je to pitanje negdje za 2017. godinu, kada bi se o tim pitanjima trebalo razgovarati, želeći, pretpostavljam, reći da je potrebno doći do jednog šireg političkog konsenzusa predstavnika sva tri naroda u BiH oko tih pitanja. Ali sam siguran da je to pitanje koje će se morati staviti na dnevni red zbog harmoniziranja političkih odnosa u BiH predstavnika tri konstitutivna naroda ali isto tako i zbog racionalizacije čitavog institucionalnog aparata u BiH, koji je u ovom momentu neracionalan – zaključio je Ljubić. bpz.ba