Božo Petrov novi predsjednik Hrvatskog sabora

0
264

Tri mjeseca nakon raspuštanja prošlog, kratkotrajnog, saziva Hrvatskog Sabora zastupnici izabrani u rujnu trebali bi prisegnuti i konstituirati deveti saziv Sabora.Božo Petrov novi predsjednik Hrvatskog sabora

Sjednica je započela u 15 sati, a, kako je i očekivano, Božo Petrov postao je predsjednik Sabora i to sa 132 glasa za, 12 protiv i jednim suzdržanim.

Među suzdržanima bili su uglavnom članovi Živog zida. Protiv je glasovao Pernar.

Dosadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner svojim potpisom nije podržao prijedlog da se za njegova nasljednika izabere Božo Petrov.

Time je konstituiran deveti saziv Hrvatskog sabora, a novi se predsjednik odmah obratio kolegama zastupnicima.

“Vaše povjerenje je moja obveza da ovoj dužnosti pristupim časno i odgovorno. Sjednice ću voditi nepristano, moja je misija i dužnost da Sabor kao najviša institucija bude najreprezentativnije tijelo u Hrvatskoj koje će biti maksimalno učinkovito”, rekao je Petrov među ostalim u uvodnom govoru.

Većinom glasova od 133 za, osam suzdržanih i 4 protiv izabrani su članovi mandatnog izbornog povjerenstva. Članovi su Žarko Tušek (predsjednik), Domagoj Hajduković, Ivan Klarin, Damir Perak, Mislav Klarić, Mislav Šimić i Nada Turina. bpz.ba